Βιβλίο
Το μοναστήρι και το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ύδρας

Συλλογικό έργο
Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης
Ευδόκιμος Καρακουλάκης
Μητροπολίτης πρ. Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Ιερόθεος
Πρωτοπρεσβύτερος Ακίνδυνος Δαρδανός
Παναγιώτης Τέτσης
Αχιλλεύς Γ. Χαλδαιάκης
Άγγελος Λ. Κοτρώνης
Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος
Θεμιστοκλής Ε. Ραφαλιάς
Μηνάς Χατζηχρήστου
Επιμέλεια: Παναγιώτης Τέτσης
Επιμέλεια: Ανδρομάχη Κατσελάκη
Επιμέλεια: Άγγελος Λ. Κοτρώνης
Φωτογράφος: Κώστας Βέργας
Φωτογράφος: Γιάννης Γιαννέλος
Φωτογράφος: Νικόλαος Κιάφας
Αθήνα
Μίλητος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 465
Σχήμα: 34χ25
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-464-040-9
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 91.72€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 30-04-2009)
Περίληψη:

[...] Η σύσταση και λειτουργία από το 1999 του Εκκλησιαστικού Μουσείου στη δυτική πλευρά του Μοναστηριακού Συγκροτήματος "Παναγία η Φανερωμένη" στην Ύδρα, η συντήρηση στη συνέχεια των εκθεμάτων του Μουσείου και η συγγραφή καταλόγου των εκθεμάτων, όπως παρουσιάζονται στην παρούσα έκδοση, φανερώνουν την λατρεία και τον σεβασμό των Μητροπολιτών της Ύδρας κ.κ. Ιερόθεου αρχικά και Εφραίμ σήμερα, και κυρίως του Πρωτοπρεσβύτερου π. Ακίνδυνου Δαρδανού προς τον πολιτιστικό πλούτο του Μοναστηρίου της Παναγιάς με στόχο τη διαφύλαξη, την προστασία κα την προβολή του.

Η επιλογή για την συγγραφή του καταλόγου της εκλεκτής συναδέλφου Ανδρομάχης Κατσελάκη ήταν πιστεύουμε η επιτυχέστερη που θα μπορούσε να υπάρξει. Γι' αυτό και όταν ζητήθηκε με αίτησή της από την 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η άδεια, όπως ορίζει ο αρχαιολογικός νόμος, για την συγγραφή του καταλόγου, η έγκριση δόθηκε χωρίς κανένα δισταγμό. Η πολύχρονη ενασχόλησή της στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο κυρίως με τοιχογραφίες και εικόνες και γενικότερα με αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, αλλά και οι πολυάριθμες μελέτες της στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αποτελούσαν εγγύηση για την άψογη επιστημονικά παρουσίαση των κειμηλίων του Εκκλησιαστικού Μουσείου.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως αυτής της έκδοσης είναι ότι ο κατάλογος εμπλουτίστηκε από επί μέρους κεφάλαια που επιμελήθηκαν καταξιωμένοι επιστήμονες. Με κοινό χαρακτηριστικό τον ζήλο για την λεπτομέρεια διερεύνησαν και παρουσιάζουν ουσιώδεις πλευρές της ιστορίας όχι μόνο του Μοναστηριού αλλά και του ίδιου του νησιού της Ύδρας. [...]

Χαρίκλεια Κοιλάκου, διευθύντρια 1ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων