Βιβλίο
Στη σκιά του. Ζευγάρια
Θέατρο

Έντγκαρ Τσίας
Σουσάνα Λαστρέτο
Μεταφραστής: Νιόβη Βουδούρη
Μεταφραστής: Νεκταρία Ντάση
Μεταφραστής: Τάσος Ψάρρης
Μεταφραστής: Νάντια Γιαννούλια
Μεταφραστής: Δώρα Δημητρίου
Μεταφραστής: Θεώνη Κάμπρα
Μεταφραστής: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
Επιμελητής: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Επιμελητής: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
Αθήνα
Λαγουδέρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 78
Σχήμα: 21χ13
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7893-64-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: ισπανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: A su sombra. Parejas
Marina Ισπανόφωνο Θέατρο
Σημειώσεις: "Στη σκιά": Συλλογική μετάφραση από τους Νιόβη Βουδούρη, Νεκταρία Ντάση και Τάσο Ψάρρη, σπουδαστές του ισπανικού τμήματος του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ., υπό την εποπτεία της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ. "Ζευγάρια": Συλλογική μετάφραση από τις Νάντια Γιαννούλια, Δώρα Δημητρίου, Θεώνη Κάμπρα, απόφοιτες του Διατμηματικού Τμήματος Μετάφρασης Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 8.16€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-07-2009)
Περίληψη:

Στη σκιά του...:
Ο μονόλογος για δυο πρόσωπα του Έντγκαρ Τσίας είναι εμπνευσμένος από το κείμενο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ "Κλυταιμνήστρα ή Το έγκλημα". Ο Μεξικανός δραματουργός παρουσιάζει τη μυθική ηρωίδα να μιλάει στον Αίγισθο λίγα λεπτά πριν οι δυο τους σκοτώσουν τον Αγαμέμνονα. Αυτό που τον ενδιαφέρει, όπως επισημαίνει ο ίδιος, είναι να ψάξει τα αίτια που την οδηγούν να σκοτώσει τον άντρα που αγάπησε περισσότερο στη ζωή της, αφού "...μόνο ένας άντρας υπάρχει στη ζωή, οι υπόλοιποι είναι σκιά του, μια αποτυχημένη προσπάθεια να ξεπεράσεις τον ένα και μοναδικό". Η σημερινή Κλυταιμνήστρα του Τσίας με τα ψηλά τακούνια και το μοντέρνο υποκοριστικό αφηγείται στον εραστή της μια ιστορία εγκατάλειψης, χτεσινή και παντοτινή, μια ιστορία αγάπης που γίνεται δίκοπο μαχαίρι σε χέρια που δεν τρέμουν. "Αφού δε μ' αγαπάς, να πεθάνεις".

Ζευγάρια...:
Νύχτα. Μια έφηβη που δεν την παίρνει ο ύπνος. Στο σκοτάδι του υπνοδωματίου της, ακούει, αφουγκράζεται...
Οι μεγάλοι γιορτάζουν, κάνουν έρωτα, κάνουν πόλεμο. Η έφηβη σηκώνεται, ανοίγει πόρτες, περιπλανιέται, πέφτει πάνω σε ιδιαίτερες στιγμές, εξομολογήσεις, βάσανα, μυστικά. Διατρέχει ένα λαβύρινθο από πάθη, ανακαλύπτει τον έρωτα, παρατηρεί τον κόσμο των ενηλίκων με βλέμμα γεμάτο περιέργεια, βλέμμα κριτικό, βλέμμα περιπαιχτικό, και από νύχτα σε νύχτα, μεγαλώνει. Στο τέλος της νύχτας, ή μετά από πολλές νύχτες, δεν θα είναι πια ίδια: θα έχει γίνει γυναίκα, θα αρχίσει τη δική της ζωή.
Μια έφηβη που βιάζεται να μεγαλώσει, μια ηλικιωμένη που αναπολεί το παρελθόν, ζευγάρια που κοιτάνε πίσω, ζούνε το σήμερα, προσμένουν το αύριο. Για τους πρωταγωνιστές του έργου ο χρόνος δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Ζευγάρια που ζούνε σήμερα δίπλα μας ή ζούσαν χθες, θα ζούνε και αύριο. Μοιάζουν οικεία, καθημερινά. Στα "Ζευγάρια" όλοι μας αναγνωρίζουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, όπως είναι τώρα ή όπως υπήρξε κάποτε. Ένα διαχρονικό έργο για τον έρωτα, την προσδοκία, τα όνειρα, την απογοήτευση και τη συμφιλίωση.