Βιβλίο
Ακίρα Κουροσάουα: τα όνειρα ενός Σαμουράι
Μια γεύση από το έργο του Ακίρα Κουροσάουα

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Γιώργος Τούλας
Γιώργος Τούλας
Αχιλλέας Ψαλτόπουλος
Ακίρα Κουροσάουα
Μάρτιν Σκορσέζε
Ralf Rangof
Αχιλλέας Κυριακίδης
κ.ά.
Θεσσαλονίκη
Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Αριθμός Έκδοσης: 1
1998
σ. 47
Σχήμα: 29χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Σημειώσεις: Πρόλογος: Απόστολος Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Αλέξης Δερμεντζόγλου, διευθυντής Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 5.09€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-05-2009)
Περίληψη:

Ζωή από το χώμα, χαρά από τη φθαρτή (μόνον) την υλική απώλεια και συνέχιση μέσω της μνήμης, της υπόμνησης: ένα μέρος από τη φιλοσοφική δύναμη του Ακίρα Κουροσάουα εκκινούσε από αυτές περίπου τις ιδέες που εξετέθησαν βεβαίως πιο πάνω με συνοπτική διαδικασία.

Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμώντας τη μνήμη του (έφυγε, όπως είναι γνωστό τον περασμένο Σεπτέμβριο σε βαθιά γεράματα), παρουσιάζει τα όνειρα, τα οράματά του, τις απόψεις και τις εικόνες του, με οκτώ ταινίες από αυτές που βρέθηκαν στο γραφείο διανομής. Επ' ουδενί βεβαίως είναι ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα, απλά ένα θραύσμα ονείρων, ένα ταξίδι στις δικές του εικόνες. Πολλές από τις ταινίες που θα απολαύσετε κέρδισαν σημαντικά βραβεία. Ωστόσο εκείνο που χαρακτήρισε ιδίως το σεβάσμιο γέροντα, ήταν η γενική αποδοχή του από τη Δύση.

Αμφισβητήθηκε βεβαίως ιδιαίτερα στην πατρίδα του - φαινόμενο γνωστό - αλλά αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους Δυτικούς, Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Είναι φανερό πως ανακάλυψαν σε αυτόν την πνευματικότητα, την ελπίδα, τη σύνθετη απλότητα που κρύβει η ζωή και οι εξελίξεις της.

Η Αλήθεια που ποτέ δεν είναι μία, η Ηθική ως κώδικας τιμής, η τελετουργία της αποστολής, η συντροφιά της φύσης αποτυπώνονται στο έργο του Ακίρα με αποτελεσματική διαύγεια και νηφαλιότητα.

Το Μουσείο Κινηματογράφου θεωρεί ευτυχή συγκυρία τη διαχείριση της φιλοσοφίας του. Ευχαριστούμε θερμά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την αρμονική συνεργασία, την ΕΡΤ-3 για τη συμπαράσταση και σας προσκαλούμε να ονειρευτείτε με... Κουροσάουα.

Τώρα και για πάντα!

Αλέξης Δερμεντζόγλου
Διευθυντής Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης