Βιβλίο
Ταξίδι στη Σαμοθράκη
Ένα πολιτικό ημερολόγιο

Νέλλη Ψαρρού
Αθήνα
Ιδιωτική Έκδοση
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 620
Σχήμα: 23χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-93-1181-6
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.48€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 05-05-2009)
Περίληψη:

Πώς σχετίζεται το πολιτικό μας σύστημα με την οργουελική Φάρμα των ζώων; Η απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης με τις πυρκαγιές; Η μεταολυμπιακή αξιοποίηση ακινήτων με το The Mall; Η τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον ρατσισμό; Οι σχέσεις των δύο φύλων με την επικράτηση των θρησκειών; Η εξουσία και το κράτος με τη μεθοδευμένη παράλυση του Συντάγματος; Η τρομο-κρατία με τη δημο-κρατία; Η σιωπή με την ενοχή;

Πολιτικό ημερολόγιο, λογοτεχνικό αφήγημα ή επιστημονικό δοκίμιο; Το "Ταξίδι στη Σαμοθράκη" είναι ένα αφηγηματικό δοκίμιο, όσον αφορά τη μορφή του, ένα πολιτικό δοκίμιο, όσον αφορά το περιεχόμενό του, και ένα επιστημονικό δοκίμιο, όσον αφορά τη μεθοδολογία του. Δίνει το έναυσμα για μια διαφορετική, ριζοσπαστική ανάγνωση -αλλά και ερμηνεία- της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων.
Εξετάζει καίρια όσο και ανατρεπτικά τους θεσμούς, τα πρόσωπα, τα ζητήματα της επικαιρότητας, τις νοοτροπίες, τις αντιλήψεις, τις ρητορείες και τα ιδεολογικά προτάγματα που διατρέχουν τον προσωπικό και το συλλογικό μας βίο. Διαχωρίζει την πολιτική από τις έννοιες της υποκρισίας, της καταπίεσης και του σφετερισμού. Συνδέει την πολιτική με τον πολίτη σ' ένα πλαίσιο εγρήγορσης, συμμετοχής, επικοινωνίας και συνέπειας. Το κυριότερο: προτάσσει την πολιτική δράση και συνείδηση ως μορφή ελευθερίας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΤαξίδι στη Σαμοθράκη"Το Ποντίκι"25/6/2009