Βιβλίο
Νεφέλαι

Αριστοφάνους
Μετάφραση: Γεώργιος Σουρής
Αθήνα
Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε.
2009
σ. 126
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-469-474-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: αρχαία ελληνικά
Το Βήμα· Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Γραμματείας 12
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Πελεκάνος", 2004. Ειδική έκδοση για την εφημερίδα "Το Βήμα". Εκτύπωση, βιβλιοδεσία: Tavasli. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Το Βήμα" στις 8.5.2009.
Εξαντλημένο
Περίληψη:

Γεώργιος Χ. Σουρής (1852 - 1919)
Σατιρικός ποιητής. Αν και είχε έφεση στα γράμματα, οικονομικές δυσχέρειες τον υποχρέωσαν να μεταναστεύσει από τη γενέτειρά του Ερμούπολη στο Ταγκαρόγκ (Μαύρη Θάλασσα) και να εργαστεί ως υπάλληλος σιτεμπόρου. Επέστρεψε όμως πολύ σύντομα στην Αθήνα, καθώς δυσφορούσε ως εμποροϋπάλληλος.

Εργάζεται σε συμβολαιογραφείο, ενώ παράλληλα εγγράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών, όπου απορρίπτεται από τον Δ. Σεμιτέλο στο μάθημα της μετρικής, μέσω της οποίας τον λοιδόρησε στις σάτιρές του.

Ασχολήθηκε με την ποίηση -σατιρική και μη- και το θέατρο. Δημοσιεύει στο περιοδικό "Φως" ποιήματα, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί στα έντυπα "Αριστοφάνης", "Ραμπαγάς", "Αρχίλοχος", "Ασμοδαίος", "Μη Χάνεσαι", κ.ά. Το 1883 άρχισε η έκδοση της σατιρικής εφημερίδας "Ο Ρωμηός", της οποίας υπήρξε ο μοναδικός συντάκτης και είχε μεγάλη απήχηση. Η οξύτητα της σάτιρας του του κόστισε πολλές διώξεις, παρασημοφορήθηκε όμως από τον Χ. Τρικούπη, προτάθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το βραβείο "Νέο", έλαβε το Βασιλικό Μετάλλιο Γραμμάτων και Τεχνών.

Η γλώσσα του είναι μεικτή, διαθέτει χάρη, το έργο του όμως είναι άγνωστο στο σημερινό κοινό.