Βιβλίο
Το τραγούδι των Νιμπελούνγκεν

Ανώνυμος
Μετάφραση: Δημήτρης Γ. Πεταλάς
Επιμέλεια: Δημήτρης Γ. Πεταλάς
Αθήνα
Στοχαστής
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 440
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-303-167-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Das Nibelungenlied
Ξένη Λογοτεχνία
Σημειώσεις: Μετάφραση, εισαγωγή, σχόλια: Δημήτρης Γ. Πεταλάς.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 24.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 27-04-2011)
Περίληψη:

Ο Ζίγκφριντ, φτάνει στη Βορμς, για να κατακτήσει την Κρίμχιλντ, της οποίας έχει ακούσει να υμνούν την ανυπέρβλητη ομορφιά. Ο πρίγκιπας έχει προηγουμένως αρπάξει τον καταραμένο θησαυρό των Νιμπελούνγκεν και έχει γίνει άτρωτος μετά το λουτρό στο αίμα του δράκοντα που σκότωσε. Άτρωτος παντού, εκτός από ένα σημείο...

To "Nibelungenlied", το "Τραγούδι των Νιμπελούνγκεν", των παιδιών της ομίχλης δηλαδή, είναι, ίσως, το ωραιότερο μεσαιωνικό έπος, η αντίστοιχη Ιλιάδα της γερμανικής φιλολογίας. Ένα επικό ποίημα, αγνώστου συγγραφέως, γραμμένο περί τα 1.200 μ.Χ., που συμπαρασύρει τον αναγνώστη στον ξέφρενο καλπασμό των δραματικών του διαλόγων. Βασισμένο σε ένα σύμφυρμα ψηγμάτων της ιστορίας, στοιχείων της γερμανικής παγανιστικής μυθολογίας, θρύλων των σκανδιναβικών χωρών, ακόμη και στις λαϊκές δοξασίες σλαβικών παραμυθιών, αναβιώνει με θαυμαστή λιτότητα τους θρύλους και την εποποιία της ευρωπαϊκής ιπποσύνης, αλλά και την σκοτεινή ανθρώπινη φύση, όπως αυτή παρουσιάζεται στις αρχαίες τραγωδίες.

Ένας αμύθητος θησαυρός, ένας μεγαλόπνοος έρωτας, μια αντιζηλία, ένας στυγερός φόνος, ένας αιματηρός πόλεμος, μια γυναίκα που διψά για εκδίκηση και φτάνει να σκοτώσει ακόμη και το ίδιο της το παιδί, αλλά και νεράιδες, ρωμαλέοι ιππότες, αχρεία, ποταπά ανθρωπάκια, ο προαναγγελμένος όλεθρος... Ο έρωτας και η εκδίκηση, η δόξα και η φιλαργυρία είναι οι προφάσεις που χρησιμοποιεί η ανελέητη μοίρα για να οδηγήσει τους ήρωες στο αμετάκλητο πεπρωμένο· στο φοβερό τέρμα μιας διαδρομής, όπου τους περιμένει ο θάνατος μέσα σ' ένα πρωτοφανές λουτρό αίματος.

Αυτό είναι το μυθολογικό σύμπαν του σκοτεινού και βλοσυρού αυτού ποιήματος, που ενέπνευσε τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν στην συγγραφή της διάσημης τριλογίας του "Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών", τον Ριχάρδο Βάγκνερ, στην σύνθεση της θαυμαστής τετραλογίας του "Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν", αλλά και τον Φριτς Λανγκ που το μετέφερε υποδειγματικά στην μεγάλη οθόνη.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μάκης ΠανώριοςΤραγούδια και θρύλοι"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"60818/6/2010
Γιώργος ΒαϊλάκηςΜεσαιωνική μυθιστορία"Ημερησία"28/11/2009
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΤο τραγούδι των Νιμπελούνγκεν"Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας"1215/10/2009
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΤο τραγούδι των Νιμπελούνγκεν"Το Ποντίκι"30/7/2009
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΤο Έπος των Νιμπελούνγκεν"Εστία"25/7/2009
Μάκης ΠανώριοςΤο τραγούδι των ΝιμπελούνγκενΠεριοδικό "Index"33Ιούλιος-Αύγουστος 2009