Βιβλίο
Ο μηχανισμός της καρδιάς

Mathias Malzieu
Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη
Αθήνα
Ηλίβατον
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 155
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8085-12-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: La méchanique du coeur
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 26-05-2011)
Περίληψη:

Στις 16 Απριλίου 1874, την πιο κρύα νύχτα στην ιστορία του κόσμου, γεννιέται στο Εδιμβούργο ο Λιτλ Τζακ και η καρδιά του παγώνει. Για να τον κρατήσει στην ζωή, η Δρ. Μαντλέν (μια μαία σαμάνα) την αντικαθιστά με τον μηχανισμό από ένα ρολόι-κούκο. Για να επιζήσει πρέπει να την κουρδίζει καθημερινά και να αποφεύγει τα έντονα συναισθήματα -ιδίως τον έρωτα.

Εκείνος, όμως, θα ερωτευτεί μια μικρή τραγουδίστρια. Η λαχτάρα του να την κατακτήσει και η μαγεία της περιπλάνησης θα τον φέρουν στο Παρίσι και την Γρανάδα, με παρέα φιγούρες αλληγορικές, όπως ο Ζωρζ Μελιές. Και μερόνυχτα ολόκληρα, η ζωή του θα στοιχειώνεται από τα απαγορευμένα συναισθήματα: το φλογερό πάθος, τον πόνο της αγάπης, τον θυμό, το μαρτύριο της ζήλιας.

Ένα ονειρικό αφήγημα, στα ίχνη των μεγάλων παραμυθάδων της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου. Εικόνες ποιητικές εναλλάσσονται με σκηνές της καθημερινότητας και μεγάλες αλήθειες με στιγμές πηγαίου χιούμορ.

Το βιβλίο -που εκδόθηκε στην Γαλλία το 2007- έγινε ενθουσιωδώς δεκτό από κριτικούς και κοινό. Σχεδόν ταυτόχρονα κυκλοφόρησε και το ομότιτλο άλμπουμ ("La Mechanique du coeur") του συγκροτήματος Dionysos, του οποίου ο συγγραφέας είναι ο βασικός τραγουδιστής. Ο "Μηχανισμός της καρδιάς" μεταφέρεται και στον κινηματογράφο από τον Luc Besson.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μυρτώ ΤσελέντηΕνήλικη εκδοχή του Πινόκιο"Ο Κόσμος του Επενδυτή"/ Ένθετο "Culture"20/6/2009