Βιβλίο
Λουκής Λάρας

Δημήτριος Βικέλας
Αθήνα
Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε.
2009
σ. 158
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-469-479-2
Το Βήμα· Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Γραμματείας 17
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Πελεκάνος", 2004. Ειδική έκδοση για την εφημερίδα "Το Βήμα". Εκτύπωση, βιβλιοδεσία: Tavasli. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Το Βήμα" στις 15.5.2009.
Εξαντλημένο
Περίληψη:

Δημήτριος Βικέλας (1835-1908)
Του Εμμανουήλ και της Σμαράγδας, το γένος Μελά. Μεγαλέμπορος, λόγιος, συγγραφέας, γλωσσομαθής, πρότεινε την Αθήνα ως τόπο τελέσεως των πρώτων -μετά την αναβίωση των- Ολυμπιακών Αγώνων. Οργάνωσε και χρηματοδότησε τον "Σύλλογον προς διάδοσιν των Ωφελίμων Βιβλίων", του Οίκου Τυφλών, της Σεβαστοπουλείου Τεχνικής Σχολής. Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου. Όντας τεσσάρων ετών, η οικογένειά του μετακινήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και επέστρεψε στη Σύρο το 1849. Εκεί φοίτησε στο Λύκειο Χ. Ευαγγελίδη.

Εξέδωσε το χειρόγραφο περιοδικό "Μέλισσα" και μετέφρασε την "Εσθήρ" του Ρακίνα. Το 1851 μεταναστεύει στο Λονδίνο μετά την οικονομική καταστροφή του πατέρα του και εκφράζεται στο κατάστημα των θείων του "Αφοί Μελά". Ο Λέων Μελάς τον ωθεί στη συγγραφή, ενώ ο Β. Μελάς τον μεταμορφώνει σε επιτυχημένο έμπορο. Αποκτά δίπλωμα Βοτανικής από το University College. Το 1868 παντρεύτηκε την Καλλιόπη, το γένος Γεροντοπούλου, και αφοσιώνεται στη λογοτεχνία και τη φιλανθρωπία. Το τετράδιο αναμνήσεων του Λουκή Ζίφου (1878) -γραμμένο με προτροπή του ίδιου -αποτέλεσε τη βάση του Λουκή Λάρα, που κατά τον Παλαμά είναι το πρώτο νεοελληνικό διήγημα.