Βιβλίο
Οι πρωινοί περίπατοι των Βασίλειων Βουλγαροκτόνων
Νουβέλα

Βασίλης Χ. Κωνσταντίνου
Αθήνα
Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 116
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-05-1426-1
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία 161
Κυκλοφορεί
Τιμή: 11.21€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-04-2013)
Περίληψη:

Μακεδονία, 1951: Στην πόλη της Δράμας, ένα ευφάνταστο αγόρι προσπαθεί να επιβιώσει ταυτιζόμενο με όποιον ήρωα βρεθεί στο δρόμο του, από τον ιππότη Ιβανόη ως τον μικρόσωμο, πολεμικό Ωντυ Μόρφυ του σινεμά. Ζώντας τη μυθική ανάμνηση της σχετικά πρόσφατης "βουλγαρο-εαμοκρατίας", ο μικρός ταυτίζεται με έναν άλλο προσφιλή ήρωά του, τον κατά Πηνελόπη Δέλτα Βασίλειο Βουλγαροκτόνο. Και μάλιστα την ημέρα που αντιλαμβάνεται ότι στην πόλη πρόκειται να εκτελεστεί δια τυφεκισμού ένας κομμουνιστής. Ο οποίος, για να αναστατωθούν ακόμη πιο πολύ τα συναισθήματα του παιδιού, είναι και οικογενειακός φίλος...

Εν τω μεταξύ, ένας επιχειρηματίας του καιρού μας προσπαθεί να σωθεί από την οικονομική καταστροφή. Ο μεσήλικας πλέον Βασίλειος Βουλγαροκτόνος, που ξέμεινε από ήρωες, δεν έχει να παλέψει μόνο με τα δικά του στοιχειά και τέρατα, αλλά και με τις φαντασιώσεις του νεαρού εαυτού του. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πεζότατοι διάλογοι του επιχειρηματία με τραπεζικά στελέχη, φίλους και πελάτες μετατρέπονται σε ευφορική λογοτεχνία, χάρη οτη γραφή του Βασίλη Κωνσταντίνου.

Η πρωτότυπη αυτή νουβέλα παρακολουθεί εναλλάξ τις αλληλοδιαπλεκόμενες ζωές στη διάρκεια ενός πρωινού μεγάλης κρίσης. Ο αναγνώστης παρασύρεται σε απίστευτες καταστάσεις του νου και του σώματος, παρακολουθώντας τα συνηθισμένα ζόρια να μεταπίπτουν σε χιουμοριστική διάθεση και να καταλήγουν σε παράκρουση. Διαδρομή αρκετή και πρέπουσα, η οποία θα επαναφέρει τον καθένα, ήρωα και αναγνώστη, στην πραγματικότητα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: