Βιβλίο
Ο Πλατέρο κι εγώ

Juan Ramón Jiménez
Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
Εικονογράφηση: Jesús Gabán
Αθήνα
Ελευθεροτυπία
2009
σ. 81
Σχήμα: 22χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Γλώσσα πρωτοτύπου: ισπανικά
Ιγκουάνα
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Παπαδόπουλος", 2006. Ειδική έκδοση των εκδόσεων "Παπαδόπουλος" (ISBN 978-960-412-582-1) για τη Χ. Κ. Τεγόπουλος ΑΕ. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" στις 7.6.2009.
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

"Ο Πλατέρο κι εγώ" είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που μέσα στη φαινομενική τους απλότητα περικλείουν τα πιο βαθιά της ανθρώπινης ψυχής. Ο ποιητής, κατά τη διάρκεια των περιπλανήσεών του στο Μογέρ, το όμορφο γενέθλιο χωριό του, μοιράζεται με τον αγαπημένο του γαϊδαράκο Πλατέρο τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά του και μαζί βυθίζονται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων του χωριού, τους οποίους σκιαγραφεί με αγάπη και συμπάθεια. Η φύση παίζει κι εκείνη πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο. Ζώα, λουλούδια, πουλιά, ήχοι, δειλινά, χρώματα κι αρώματα ξυπνούν τις αισθήσεις μας, ενώ μέσα στην ομορφιά του τοπίου, ο ποιητής και ο Πλατέρο ικανοποιούν τις πιο αγνές και υψηλές τους επιθυμίες για μια πλούσια και έντονη πνευματική ζωή, για ειρήνη και αρμονία, αδερφικότητα και ανεκτικότητα, με λίγα λόγια τη λαχτάρα τους για ευτυχία.
Ο λυρισμός της εικονογράφησης του Χεσούς Γκαμπάν συμβάλλει αποφασιστικά στο να μετατραπεί η ανάγνωση αυτού του βιβλίου σε μια αξέχαστη εμπειρία.