Βιβλίο
Σπασμένα μάρμαρα

Ιωάννης Πολέμης
Αθήνα
Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε.
2009
σ. 138
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-469-499-0
Το Βήμα· Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Γραμματείας 35
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Πελεκάνος", 2005. Ειδική έκδοση για την εφημερίδα "Το Βήμα". Εκτύπωση, βιβλιοδεσία: Tavasli. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Το Βήμα" στις 10.6.2009.
Εξαντλημένο
Περίληψη:

Ιωάννης Πολέμης (1862 - 1924)
Επιφανής ποιητής, που ασχολήθηκε και με τη θεατρική συγγραφή. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, όπου και γεννήθηκε, και αισθητική στο Παρίσι. Απέσπασε πολλές διακρίσεις σε ποιητικούς και θεατρικούς διαγωνισμούς. Για τη συλλογή "Σπασμένα μάρμαρα" τιμήθηκε με το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων (1918) και για το σύνολο της πνευματικής προσφοράς του με το βραβείο του Φιλαδελφείου Διαγωνισμού (1888). Υπήρξε ο ιδρυτής της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων και ο πρώτος της πρόεδρος. Υπηρέτησε επίσης ως υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας και Γενικός Γραμματέας της Σχολής Καλών Τεχνών.
Την ποίησή του διακρίνει λυρισμός, ευαισθησία, μετρική άνεση και στιχουργική επιμέλεια. Σε αυτήν επίσης εισήγαγε στοιχεία της δημοτικής ποίησης και παράδοσης.
Η ποιητική συλλογή "Σπασμένα μάρμαρα" (1917) γνώρισε μεγάλη απήχηση στο κοινό. Η περίφημη "Εξομολόγηση" της συλλογής έγινε τραγούδι και αγαπήθηκε πολύ. Τα ποιήματα στη συλλογή αυτή χαρακτηρίζονται από άριστη χρήση της γλώσσας, ενώ ευδιάκριτη είναι η ειδυλλιακή γνησιότητα του στίχου.