Βιβλίο
Εμμηνόπαυση
Οδηγός ψυχικής υγείας και φροντίδας

Donna E. Stewart
Επιμέλεια: Γιάννης Ζέρβας
Επιμέλεια: Αρετή Σπυροπούλου
Αθήνα
Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 208
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-452-076-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 27.52€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-06-2009)
Περίληψη:

Μια από τις αναπόφευκτες, φυσιολογικές αλλά και ανατρεπτικές μεταβατικές φάσεις στη ζωή της γυναίκας είναι η εμμηνόπαυση. Απέναντι στο άγχος, την ανασφάλεια, αλλά και τα οργανικά συμπτώματα που συνοδεύουν την εμφάνισή της, η γυναίκα συχνά έχει ανάγκη από βοήθεια και υποστήριξη, την οποία είναι σε θέση να προσφέρει η σύγχρονη ιατρική, η ψυχιατρική όσο και άλλες ειδικότητες. Και η σημαντικότερη "πρώτη βοήθεια" σε κάθε τέτοια κατάσταση είναι η έγκυρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση από έναν έμπειρο κλινικό γιατρό. Στην ενημέρωση του κλινικού συμβάλλει αποτελεσματικά το βιβλίο "Εμμηνόπαυση-Οδηγός Ψυχικής Υγείας και Φροντίδας", που κυκλοφορεί από τις Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ.
Πρόκειται για τον πιο πρόσφατο κλινικό οδηγό της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, που επιμελήθηκε η Donna Stewart, επί πολλά χρόνια πρόεδρος του Κλάδου Ψυχικής Υγείας Γυναικών της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας. Περιλαμβάνει κείμενα πολλών κορυφαίου επιπέδου κλινικών, εμπειρογνωμόνων στην υγεία της γυναίκας, γυναικολόγων, ενδοκρινολόγων και ψυχιάτρων. Την ελληνόγλωσση έκδοση επιμελήθηκαν οι Γ. Ζέρβας και Α. Σπυροπούλου.
Στόχος του έργου είναι να καλύψει συνοπτικά αλλά με ευκρίνεια όλο το φάσμα της ιατρικής και ψυχιατρικής πληροφορίας που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κλινικός όταν αναλαμβάνει τη φροντίδα γυναικών στην ηλικία της εμμηνόπαυσης. Το βιβλίο αρχίζει με την προσέγγιση των διαφορετικών πλαισίων της μέσης ηλικίας της γυναίκας και την περιγραφή της βασικής φυσιολογίας της εμμηνοπαυσιακής μετάβασης. Εξετάζονται οι επιπτώσεις των ορμονών του φύλου στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ αναλύονται οι ψυχολογικές επιπτώσεις, κατάθλιψη, άγχος και ευερεθιστότητα, που συσχετίζονται με την εμμηνόπαυση και τη μέση ηλικία. Αναλυτικότερα περιγράφεται η επίδραση των ορμονών του φύλου και της εμμηνόπαυσης στην ψυχωτική νόσο των γυναικών, όπου αναφέρονται πρόσφατα ευρήματα και κλινικές συμβουλές.
Οι οργανικές πλευρές, οι σωματικές επιπτώσεις της περιεμμηνοπαυσιακής περιόδου και της εμμηνόπαυσης, περιγράφονται στη συνέχεια, ενώ αναλυτικότερα εξετάζονται οι γυναικολογικές πλευρές. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί το αμφιλεγόμενο ζήτημα της ορμονικής υποκατάστασης και των επιπτώσεών της. Τέλος, αναφορά γίνεται στις ηλικίες πέραν της εμμηνόπαυσης, στην ψυχοπαθολογία και ψυχοθεραπεία των πιο ηλικιωμένων γυναικών.
Επικεντρώνοντας στην πιο παραμελημένη ίσως πλευρά της εμμηνόπαυσης, την ψυχική, το βιβλίο καλύπτει με μια ευρεία οπτική γωνία το πρόβλημα, συγκεντρώνοντας τα πιο σύγχρονα δεδομένα από το χώρο της Ψυχιατρικής, των Νευροεπιστημών, της Γυναικολογίας και της Παθολογίας. Προσφέρει με τον τρόπο αυτό έναν χρήσιμο οδηγό για την κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε αυτό το μεταβατικό στάδιο.