Βιβλίο
Το βυσσινί τριαντάφυλλο

Πλάτωνας Ροδοκανάκης
Αθήνα
Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.
2009
σ. 124
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-469-510-2
Το Βήμα· Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Γραμματείας 41
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Πελεκάνος", 2006. Ειδική έκδοση για την εφημερίδα "Το Βήμα". Εκτύπωση, βιβλιοδεσία: Tavasli. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Το Βήμα" στις 19.6.2009.
Εξαντλημένο
Περίληψη:

Πλάτων Ροδοκανάκης (1883-1920)

Γεννήθηκε στη Σμύρνη. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, τη λογοτεχνία και τις βυζαντινολογικές μελέτες. Σπούδασε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης και μετέπειτα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες "Ακρόπολις", "Εμπρός", και "Εστία". Έγραψε σε καθαρεύουσα και δημοτική. Διετέλεσε έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και διευθυντής του Βυζαντινού Τμήματος του Υπουργείου Παιδείας. Έκδηλη είναι στα έργα του η λυρική διάθεση μέσα από τη χρήση εξεζητημένων λέξεων και φράσεων. Ύφος παραστατικό, σκοτεινό και ερωτικό.

"Το βυσσινί τριαντάφυλλο", εμπνευσμένο από την αυτοκτονία του Περικλή Γιαννόπουλου, είναι μία συλλογή αφηγημάτων, που κυκλοφόρησε το 1912. Ιστορίες ανθρώπων που παλεύουν, ερωτεύονται, πονούν, ονειρεύονται. Άνθρωποι που ζουν με πάθος όλες τις εκφάνσεις της πολυκύμαντης ζωής τους. Μία ζωή, που άλλοτε σε έντονο κόκκινο και άλλοτε σε σκοτεινό μαύρο χρώμα, δεν σταματά ποτέ να τους εκπλήσσει και να τους συνταράζει.