Βιβλίο
Τόσοι και τόσοι τρόποι για να γίνει μια αρχή

Jon McGregor
Μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 424
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-784-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: So Many Ways to Begin
Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.31€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 27-07-2009)
Περίληψη:

Ο Ντέηβιντ είναι έφορος σε μουσείο του Κόβεντρυ. Από παιδί έχει τη συνήθεια να συλλέγει κάθε λογής αντικείμενα για να συγκρατεί το παρελθόν. Το μεγάλο όνειρο του Ντέηβιντ είναι να διευθύνει κάποτε το δικό του μουσείο. Προηγουμένως χρειάζεται όμως να βάλει σε τάξη τη δική του ιστορία. Ξάφνου όμως, από τη μια μέρα στην άλλη, όλα του τα στηρίγματα καταρρέουν. Μαθαίνει ότι δεν είναι γιος των γονιών του. Έτσι, αφιερώνει όλη του τη ζωή αναζητώντας τη μητέρα του, από το χάος που βασίλευε στο Λονδίνο γύρω στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ώς την Ιρλανδία της νέας χιλιετίας. Ο γάμος του σχεδόν διαλύεται όσο ο ίδιος βυθίζεται όλο και περισσότερο στην απεγνωσμένη αναζήτηση της πραγματικής του μητέρας, ενώ η σύζυγός του Έληνορ ταλανίζεται εξίσου από κατάθλιψη και οικογενειακά προβλήματα - η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και η υιοθεσία, η κατάθλιψη και η άνοια και κυρίως η μνήμη και ο καταλυτικός της ρόλος στη ζωή μας. Κοινή η ανάγκη τους για συναισθηματική ασφάλεια, κοινή και η αδυναμία τους να συγχωρούν. Τίποτα δεν μένει αλώβητο στο πέρασμα του χρόνου· κάθε μέρα που ξημερώνει ζητά μια νέα αρχή. Συνηθισμένα πράγματα, καθημερινά· που όμως ο λυρισμός και η συναισθηματική σοφία του ΜακΓκρέγκορ τα απογειώνουν. Όλα αυτά με φόντο το Κόβεντρυ, τον μικρόκοσμο της σύγχρονης Αγγλίας, με τις συνεχείς εναλλαγές οικονομικής ύφεσης και ανάκαμψης.


Με το ξεχωριστό ύφος που τον διακρίνει, ο ΜακΓκρέγκορ μας αφηγείται την ιστορία του Ντέηβιντ, σε ένα συγκινητικό μυθιστόρημα γύρω από τις ανεξάντλητες δυνατότητες που προσφέρονται καθημερινά για μια νέα αρχή.

"Φόρος τιμής στον άνθρωπο της καθημερινότητας, σε όλες εκείνες τις πλευρές της ζωής που περνούν ασχολίαστες και απαρατήρητες... συγκινητικό και έντιμο."
(The Times)

"Μυθιστόρημα που σε απορροφά και σε γεμίζει αισιοδοξία παρά τις επιμέρους μελαγχολικές στιγμές του. Απ' αυτά που συνεχίζει κανείς να τα σκέφτεται και αφού κλείσει το βιβλίο."
(Irish Independent)

"Μια ευαίσθητη και ακριβής ματιά πάνω σε όλα όσα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για μας και την οικογένειά μας... ένα συγκινητικό βιβλίο."
(BBC)

"Η σχέση του Ντέηβιντ και της Έληνορ από τη νιότη μέχρι την ώριμη ηλικία, μια σχέση με τα προβλήματα και τις ανεπάρκειές της, αλλά και με πολλή αγάπη και τρυφερότητα, διατρέχει όλο το βιβλίο... ένα βιβλίο που ανιχνεύει την έννοια του τυχαίου και της επιπτώσεις του στη ζωή μας."
(Carol Birch, Independent)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σταυρούλα ΠαπασπύρουΟ Τζον ΜακΓκρέγκορ υποστηρίζει ότι υπάρχουν «Τόσοι και τόσοι τρόποι για να γίνει μια νέα αρχή»"Lifo"10/3/2022
Γιάννης ΚαλογερόπουλοςΤόσοι και τόσοι τρόποι για να γίνει μια αρχή"NO14ME"27/7/2015
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΤόσοι και τόσοι τρόποι για να γίνει μια αρχή"Εστία"6/2/2010
Λίνα ΠανταλέωνΟρυκτή βιογραφία"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"57523/10/2009
Κατερίνα Ι. ΑνέστηΜια απλή ιστορία"Lifo"17010/9/2009
Θεόδωρος ΓρηγοριάδηςΠόσοι τρόποι υπάρχουν για να ξαναρχίσεις τη ζωή σου;"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"1/8/2009