Βιβλίο
Kitchen
Νουβέλες

Μπανάνα Γιοσιμότο
Μετάφραση: Άμπυ Ραΐκου - Σταύρου
Αθήνα
Εκδόσεις Καστανιώτη
1993
σ. 161
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-03-1075-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιαπωνικά
Βραβεία:

Εξαντλημένο
Τιμή: 9.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-10-2008)
Περίληψη:

Το "Kitchen" περιλαμβάνει δυο νουβέλες: το ομώνυμο "Kitchen" και το "Moonlight Shadow". Πρωταγωνίστριες και στα δύο δυο νεαρές γυναίκες, στην ηλικία που ακολουθεί την εφηβεία, δυο γυναίκες που έχουν γνωρίσει το θάνατο, τη μοναξιά και τον πόνο. Τόσο η μία όσο και η άλλη, μετά από μια πράξη καλοσύνης, καταφέρνουν να βρουν ξανά τη συναισθηματική τους ισορροπία και να αντικρίσουν τη ζωή με κάποια ελπίδα.
Και στις δύο νουβέλες ο αναγνώστης μένει αμήχανος μπροστά στις περίεργες καταστάσεις που αντιμετωπίζει, οι χαρακτήρες όμως είναι ιδιαίτερα οικείοι και κερδίζουν αμέσως τη συμπάθειά του. Πρόκειται για ήρωες εύθραυστους, ντελικάτους κι ευαίσθητους, που ζουν και κινούνται μέσα στη μεγαλούπολη, όπως αυτή διαγράφεται αμυδρά πίσω τους, τυλιγμένη σ' ένα φωτεινό πέπλο ομίχλης.
Ο θάνατος είναι το κύριο γεγονός, όμως το μήνυμα της Γιοσιμότο είναι αισιόδοξο: ο άνθρωπος, με την πνευματική και ψυχική του δύναμη, μπορεί να ξεπεράσει το τραγικό και να βρει πάλι ένα καινούριο νόημα στην ύπαρξη.
Το "Kitchen" πρωτοκυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 1988 και έχει ξεπεράσει ήδη το ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε πωλήσεις κι έχει γίνει ταινία. Η τεράστια επιτυχία της Μπανάνα Γιοσιμότο έθεσε σε αμφισβήτηση, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, την ύπαρξη του "τείχους" που χωρίζει την αποκαλούμενη "καθαρή" λογοτεχνία των Τανιζάκι, Καβαμπάτα, Μισίμα από τη λογοτεχνία των μαζών. Κι αυτό γιατί την ίδια στιγμή που τα βιβλία της πουλιούνται στα περίπτερα των σταθμών ως κόμικς και αγοράζονται από τη νεολαία, συζητιούνται, επαινούνται και κερδίζουν τα πιο έγκυρα λογοτεχνικά βραβεία και κριτικές.