Βιβλίο
Η συνοικία της Αγίας Μαρίνας στην Ηλιούπολη και το πανηγύρι της: η καθημερινή ζωή και η ταυτότητα της πόλης

Γιώργος Βοζίκας
Αθήνα
Δήμος Ηλιούπολης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2009
σ. 462
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Σημειώσεις: Χαιρετισμός: Γιάννης Αναγνώστου, δήμαρχος Ηλιούπολης. Πρόλογος: Μ. Γ. Μερακλής, ομότιμος καθηγητής λαογραφίας. Εκτός εμπορίου.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

[...] Η εργασία έχει καθαρή δομή και διάταξη της ύλης, όπως την ορίζει και το λεπτομερειακό διάγραμμα-πίνακας περιεχομένων. Μετά την εισαγωγή εξετάζεται αρχικά η ιστορία της συγκρότησης του μεγάλου αυτού δήμου της Αττικής, κατά δεύτερο λόγο η καθημερινότητα των κατοίκων και τέλος, ειδικότερα, η εορταστική τους ζωή, ο τελευταίος κορυφαίος αναβαθμός της όλης εργασίας, η οποία με την πλούσια βιβλιογραφία, υλικό χαρτών, στατιστικών πινάκων, φωτογραφιών συνιστά ένα πρότυπο ερευνητικής εργασίας, που προήλθε από το συνδυασμό επιτόπιας και ιστορικής-αρχειακής έρευνας.
Στις σελίδες της αποτυπώνεται ποικιλοτρόπως η ζωή τελικά ενός συνοικισμού, που κορυφώνεται σε μια δυναμική και επίσημη στιγμή, όπου "οι άνθρωποι της πόλης συνωστίζονται στην εκκλησία και στην αγορά, η οποία στήνεται έξω από αυτή". Ήδη η μελέτη της σχέσης αυτής "ανάμεσα στην εκκλησία και στην αγορά" είναι εξόχως ενδιαφέρουσα. Ο κ. Βοζίκας θέτει το ερώτημα, αν το πανηγύρι είναι "λαϊκή λατρεία, κοινωνική δραστηριότητα, οικονομική εκμετάλλευση ή ψυχαγωγία". Και θα καταλήξει, μετά την ενδελεχή εξέταση των δεδομένων, στην αποδοχή, ότι το πανηγύρι είναι όλα αυτά μαζί σε μια στενή συνάφεια και σύνθεση, που συνιστά και μια σοβαρή παράμετρο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, έστω και αν, όπως υποστηρίζεται από τρίτους, στο αστικό περιβάλλον αυτή "αποϊεροποιείται, και μετατρέπεται σε αφορμή αποκλειστικών για διασκέδαση" -όχι απολύτως, θα αντιτείνει, ορθά, ο κ. Βοζίκας. [...]

(από τον πρόλογο, Μ. Γ. Μερακλής)