Βιβλίο
Stefan Schwietert
11th Thessaloniki Documentary Festival
Στέφαν Σβίτερτ: 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Irene Genhart
Επιμέλεια: Δημήτρης Κερκινός
Επιμέλεια: Αθηνά Καρτάλου
Μετάφραση: Ζωή - Μυρτώ Ρηγοπούλου
Μετάφραση: Ηλιάνα Λουκοπούλου
Θεσσαλονίκη
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 16
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Εικόνες του 21ου Αιώνα = Images of the 21st Century
Σημειώσεις: Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του αφιερώματος στον Στέφαν Σβίτερτ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα (Θεσσαλονίκη από 13-22 Μαρτίου 2009).
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 3.02€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 07-01-2011)
Περίληψη:

Πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός, ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Neapel, που στηρίζει νέους δημιουργούς και σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους, ο Ελβετός Στέφαν Σβίτερτ μας ταξιδεύει μέσα από το έργο του στους άγνωστους κόσμους των μουσικών παραδόσεων του κόσμου, από τους παραδοσιακούς ήχους της Ελβετίας ως τους δρόμους του ακορντεόν. Και χαράσσει παράλληλη πορεία, χτίζοντας ταυτόχρονα το πορτρέτο ανεπανάληπτων μουσικών: από τον Κολομβιανό Πάτσο Ράδα, μορφή που ενέπνευσε τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες για τον ήρωά του, Φρανσίσκο τον Άνδρα στα "Εκατό χρόνια μοναξιάς", μέχρι τους Αδελφούς Έπσαϊν, γνωστούς στην Αμερική ως οι Βασιλιάδες τους Klezmer, μιας παλιάς εβραϊκής μουσικής παράδοσης.

Για τον Στέφαν Σβίτερτ η μουσική δεν είναι μόνο πολιτιστικό στοιχείο, ιστορικό αποτύπωμα, ανθρώπινη έκφραση ή καλλιτεχνικό πάθος, αλλά είναι και αφήγηση. Κάθε μουσικό θέμα περικλείει και μια μικρή ιστορία, την οποία ο δημιουργός μας μεταφέρει με τη μαεστρία ενός γλαφυρού αφηγητή, που έχει επιλέξει το σινεμά για μέσο του.
Στη Θεσσαλονίκη, ο Ελβετός δημιουργός θα παρουσιάσει πέντε ντοκιμαντέρ, χαρακτηριστικά του έργου του, ντοκιμαντέρ που αφηγούνται ιστορίες μουσικών παραδόσεων και προσωπικοτήτων που σημάδεψαν με την παρουσία τους γενιές μουσικόφιλων. Σας προσκαλούμε να απολαύσετε τις μελωδικές εικόνες του!

Δημήτρης Εϊπίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης