Βιβλίο
Η ναυμαχία του Ναβαρίνου: πολλαπλές αναγνώσεις
Η συλλογή του Αντώνη Τάντουλου

Επιμέλεια: Γεωργία Κακούρου - Χρόνη
Επιμέλεια: Πέπη Γαβαλά
Μετάφραση: Νίκη Φιλιπποπούλου
Μετάφραση: Ρεβέκα Τσατοβίδου
Φωτογράφος: Αντώνης Τάντουλος
Φωτογράφος: Γιώργος Χαλκιαδάκης
Σπάρτη
Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 83
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-85308-5-0
Σημειώσεις: Κατάλογος έκθεσης στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στη Σπάρτη, μεταξύ 28/3/2009 - 31/8/2009. Προλογικά κείμενα: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Βασίλης Κρεμμυδάς, Γεωργία Κακούρου-Χρόνη. Εισαγωγικά κείμενα: Πέπη Γαβαλά, Αντώνης Ι. Τάντουλος. Εκτός εμπορίου.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί για τη ναυμαχία στο Ναβαρίνο αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης συλλογής, όπού σχηματίζεται τα τελευταία χρόνια με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ναυτικού μουσείου στη Λακωνία.
Το Ναβαρίνο αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στην ελληνική ναυτική ιστορία. Όχι μόνο γιατί έκρινε την τύχη της πατρίδας μας, αλλά και γιατί στη ναυμαχία υπήρξε ουσιαστική ελληνική συμμετοχή. Ένας μάλιστα από τους συμμετέχοντες, ο πιλότος του Godrington Πέτρος Μικέλης, δολοφονήθηκε άνανδρα στην αιγυπτιακή ναυαρχίδα, συμμετέχοντας σαν μεταφραστής σε διαπραγματευτική αποστολή, και ουσιαστικά σφράγισε με το αίμα του την απόφαση του Άγγλου ναυάρχου να διατάξει πυρ κατά του τουρκοαιγυπτιακού στόλου.
Η δημιουργία μιας καλής θεματικής συλλογής είναι αποτέλεσμα επίμονης αναζήτησης πολλών χρόνων. Απαιτεί από τον συλλέκτη αγάπη, αφοσίωση, υπομονή και προ πάντων γνώση. Η πλατειά διαδεδομένη άποψη πως απαιτείται και πακτωλός χρημάτων είναι απόλυτα λανθασμένη. Η οικονομική άνεση δεν δημιουργεί συλλέκτες, απλά, εάν υπάρχει, τους διευκολύνει.
Μια ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει τη συλλογή για τη ναυμαχία στο Ναβαρίνο, και που επιβεβαιώνει την προηγούμενη άποψη, είναι ότι περιλαμβάνει πολλά, ευτελή σε μια πρώτη ματιά, αντικείμενα. Που όμως αποκτούν μια διαφορετική αξία συγκεντρωμένα στην ίδια θεματική ενότητα, γιατί αποτελούν τεκμήρια της επίδρασης που είχε στον κόσμο ένα τόσο συνταρακτικό γεγονός. [...]

Αντώνης Ι. Τάντουλας

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΗ ναυμαχία του Ναβαρίνου"Εστία"30/1/2010