Βιβλίο
Μητράκας 40 χρόνια δημιουργίας
Έκθεση ζωγραφικής

Στέλιος Λυδάκης
Επιμελητής: Ιωάννης Μητράκας
Ζωγράφος: Ιωάννης Μητράκας
Φωτογράφος: Ευάγγελος Ηλιόπουλος
Φωτογράφος: Σταύρος Ψηρούκης
Αθήνα
Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών Βούρου - Ευταξία
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 120
Σχήμα: 20χ22
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-89994-2-8
Σημειώσεις: Κατάλογος έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο επί της Πλατείας Κλαυθμώνος. (οδός Ι. Παπαρηγοπούλου αρ. 5-7) το χρονικό διάστημα 12 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2008. Πρόλογος: Ευριπίδης Στυλιανίδης. Χαιρετισμός: Μιχάλης Λιάπης, υπουργός Πολιτισμού.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Εξαντλημένο
Περίληψη:

"Ιωάννης Μητράκας 40 χρόνια δημιουργίας" είναι ο τίτλος της αναδρομικής έκθεσης του Θράκα καλλιτέχνη, του οποίου η τέχνη και το ταλέντο εκτιμήθηκαν από το Οικουμενικό πατριαρχείο σε τόσο υψηλό βαθμό, ώστε να του απονείμει το οφίκιο του Άρχοντα Αγιογράφου, και μαζί με αυτό μια σπουδαία ευθύνη δημιουργίας και πολιτιστικής πρωτοπορίας. [...]

Στην εικονογραφική τέχνη του Μητράκα συγκεράζονται οι θρακικές καταβολές, το βυζαντινό μεγαλείο, η ορθόδοξη πνευματικότητα της αγιογραφίας, ο παλλόμενος σύγχρονος κόσμος. Ο καλλιτέχνης βουτά το πινέλο του στο παρελθόν, αποτυπώνει το "πολιτιστικό γίγνεσθαι" του παρόντος και τελικά με το έργο του, μια εικαστική κιβωτό σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, αφήνει σημαντική καλλιτεχνική παρακαταθήκη στις γενιές του μέλλοντος.

Ευριπίδης Στυλιανίδης