Βιβλίο
Παύλος Μαθιόπουλος (1876-1956)
50 χρόνια από τον θάνατό του

Στέλιος Λυδάκης
Επιμέλεια: Βιργινία Μαυρίκα
Φωτογράφος: Γιώργος Μαστρογιάννης
Φωτογράφος: Κώστας Μανώλης
Φωτογράφος: Γιάννης Μηνιώτης
Φωτογράφος: Χ. Ιωσηφίδης
Φωτογράφος: Γ. Μουτεβέλλης
Φωτογράφος: Klaus - Valtin Von Eickstedt
Φωτογράφος: Λεωνίδας Δημακόπουλος
Φωτογράφος: Σταύρος Ψηρούκης
Ζωγράφος: Παύλος Μαθιόπουλος
Αθήνα
Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών Βούρου - Ευταξία
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 112
Σχήμα: 23χ23
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-85590-9-7
Σημειώσεις: Κατάλογος της έκθεσης "Παύλος Μαθιόπουλος (1876-1956): 50 χρόνια από τον θάνατό του" που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο επί της Πλατείας Κλαυθμώνος. (οδός Ι. Παπαρηγοπούλου αρ. 5-7) το χρονικό διάστημα 30 Μαΐου έως 31 Αυγούστου 2007.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Εξαντλημένο
Περίληψη:

Το 2006 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το θάνατο του κρητιδογράφου, καθηγητού της Σχολής Καλών Τεχνών και ακαδημαϊκού, Παύλου Μαθιόπουλου (Αθήνα 1876 - Αθήνα 1956).

Με αφορμή αυτή την επέτειο το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία) αποφάσισε την οργάνωση έκθεσης έργων αυτού του γνήσιου Αθηναίου, όχι μόνο από την πλευρά της καταγωγής, αλλά και από εκείνη της αντιπροσωπευτικής βίωσης και έκφρασης της αθηναϊκής κοινωνίας της "belle epoque".

Για την Αθηναϊκή, αστική κοινωνία της εποχής του Μαθιόπουλου ήταν το Παρίσι το πρότυπο, η πόλη στην οποία συνέχισε τις σπουδές του ο καλλιτέχνης αυτός μετά από το Σχολείο των Τεχνών στην Αθήνα και όπου έζησε την κορεσμένη ατμόσφαιρα του fin de siecle. Μάλιστα επηρεάζεται τόσο πολύ από το ύφος και το πνεύμα αυτής της πόλης που όπως και ο Ιάκωβος Ρίζος (Jacques Rizo), προσαρμόζει το όνομά του στη γαλλική γλώσσα (Paul Mathiopoulos, Mathio). Είναι ενδεικτικό ότι η τεχνοκριτική της εποχής εκείνης αναφέρεται σ' αυτόν με τη φράση: "Νομίζει τις ότι κατάγεται εκ Παρισίων" ("Ρέντγεν", Ακρόπολις, 9 Απριλίου 1896).

Αυτή την ατμόσφαιρα μεταφέρει και στην Αθήνα, η οποία έχει ήδη προσαρμοστεί στο κλίμα της belle epoque, παρά το μικρό σχετικά χρονικό διάστημα από την ανακήρυξη της σε πρωτεύουσα του απελευθερωμένου ελληνικού κράτους και την περιορισμένη αστική της ανάπτυξη. [...]

καθηγητής Στέλιος Λυδάκης, διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (Ιδρύματος Βούρου - Ευταξία)