Βιβλίο
Το λουλούδι

Τζον Λάιτ
Μετάφραση: Βασιλική Κοκκίνου
Εικονογράφηση: Λίζα Έβανς
Αθήνα
Ελληνικά Γράμματα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 34
Σχήμα: 27χ25
ISBN: 978-960-19-0188-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Flower
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 13.75€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-10-2009)
Περίληψη:

Ο Μπριγκ είναι ένα αγόρι που ζει σ' ένα μικρό γκρίζο δωμάτιο σε μια μεγάλη γκρίζα πόλη. Στη βιβλιοθήκη με τα "επικίνδυνα βιβλία", όπου εργάζεται, ανακαλύπτει κάποιο βιβλίο με τη σημείωση "Μην το διαβάσεις". Όμως ο Μπριγκ δεν μπορεί ν' αντισταθεί, κυρίως γιατί στο εξώφυλλό του έχει την εικόνα ενός παράξενου σχήματος που ονομάζεται "λουλούδι".

Μάταια αναζητά παντού στην πόλη να βρει ένα λουλούδι, ώσπου στη βιτρίνα ενός παλαιοπωλείου, βρίσκει ένα φακελάκι με σπόρους. Το αγόρι καταφέρνει να ζωντανέψει το λουλούδι και το μικρό του γκρίζο δωμάτιο αλλάζει χρώμα και γεμίζει ζωή. Κάποια μέρα το λουλούδι χάνεται και ο Μπριγκ το βρίσκει νεκρό ανάμεσα σε τεράστιους σωρούς σκόνης και σκουπιδιών. Οι σπόροι του, όμως, έχουν γεμίσει το μέρος και σε λίγο πλήθος λουλουδιών θα κατακλύσουν την πόλη.

Με απλή γραφή, σύντομα αλλά μεστά νοήματος κείμενα, συναρπαστική και ταυτόχρονα μυστηριώδη εικονογράφηση, το "Λουλούδι" είναι μία ιστορία για τη χαμένη ομορφιά και την απώλεια του αληθινού νοήματος της ζωής ενός -υποτίθεται- μελλοντικού κόσμου, στον οποίο όμως αντανακλάται εύγλωττα η σύγχρονη γκρίζα μητρόπολη.

Με σαφείς οικολογικές προεκτάσεις, χωρίς ίχνος διδακτισμού στη γραφή του, ο συγγραφέας Τζον Λάιτ συνθέτει ένα παραμύθι που αν και δείχνει να απευθύνεται σε μικρά παιδιά, εντούτοις η δύναμη και τα νοήματα που αναδύονται από την ιστορία κατατάσσουν το "Λουλούδι" στην κατηγορία των βιβλίων για όλες τις ηλικίες.

Ασπρόμαυρη στο μεγαλύτερο μέρος της, με διάσπαρτες πινελιές χρώματος που η επιλογή τους δεν είναι τυχαία, η εικονογράφηση της Λίζα Έβανς δεν αποτελεί απλά την εικαστική απεικόνιση της ιστορίας, αλλά συμπληρώνει ουσιαστικά το λόγο και αποκαλύπτει βαθύτερα νοήματα -μηνύματα του κειμένου.

Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε το 2006 από τις εκδόσεις "Child's Play", βραβεύτηκε με το "Eleanor Farjeon Award" για την πρωτότυπη εικονογράφησή του.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
"Βιτρίνα"Το λουλούδιΠεριοδικό "Index"39Απρίλιος 2010
Μυρτώ ΤσελέντηΛουλούδια σπάνε το γκρίζο της πόλης"Ο Κόσμος του Επενδυτή"/ Ένθετο "Culture"1/4/2010
Σταυρούλα Γ. ΤσούπρουΣπόροι λουλουδιού από το παλαιοπωλείο"Η Καθημερινή"22/12/2009
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΤο λουλούδι"Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας"1317/12/2009
Ελένη ΣαραντίτηΠριγκίπισσες με άρωμα μαστίχας σε ταξίδια με λουλούδια, αρχαιότητες και τον Περικλή στην κλασική Αθήνα"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"57920/11/2009