Βιβλίο
Ιστορία της γεύσης

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Πολ Φρίντμαν
Paul Freedman
Alan K. Outram
Veronika Grimm
Joanna Waley - Cohen
H. D. Miller
C. M. Woolgar
Brian Cowan
Hans J. Teuteberg
Alain Drouard
Elliott Shore
Peter Scholliers
Μετάφραση: Βίκη Ποταμιάνου
Επιμέλεια: Δημήτρης Ποταμιάνος
Αθήνα
Polaris
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 368
Σχήμα: 26χ21
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6829-09-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The History of Taste
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 44.21€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-10-2009)
Περίληψη:

Αυτό το βιβλίο είναι το πρώτο που χρησιμοποιεί τις ανακαλύψεις της νέας γενιάς ιστορικών της γεύσης σε όλο τον κόσμο, για να περιγράψει την θρασύτατα ρομαντική γοητεία του θέματος του: τα μαγειρικά επιτεύγματα διαφορετικών πολιτισμών, παλαιών και σύγχρονων, και τις απολαύσεις του φαγητού. Το αποτέλεσμα είναι μια πραγματική ιστορία της γεύσης.: οι πιο ευγενικές, ��αλαίσθητες και γοητευτικές αντιλήψεις περί φαγητού - υλικά, ετοιμασία, παρουσίαση - από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα.

Γιατί οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι από τη Ρωμαϊκή εποχή χρησιμοποιούσαν πλήθος μπαχαρικών στην μαγειρική τους, ως τον 19ο αιώνα είχαν σταματήσει να τα αγαπούν; Πως η εισαγωγή του καφέ ή της σοκολάτας άλλαξε τις Ευρωπαϊκές συνήθειες και το διεθνές εμπόριο; Ποιες είναι οι ρίζες των εξευγενισμένων και ποικίλων διατροφικών παραδόσεων που δημιουργήθηκαν στην Αραβική έρημο; Πως κατέκτησε τον κόσμο η Υψηλή κουζίνα της Γαλλίας; Πότε και που γεννήθηκαν τα εστιατόρια; Και τέλος πως εξηγείται ο μεγαλειώδης εκλεκτικισμός της σύγχρονης γεύσης;

Εδώ θα βρείτε τις τρυφερά καταγραμμένες αναμνήσεις του Ζανγκ Ντάι σχετικά με τα καβούρια, τα στρείδια και τη γλυκιά κρέμα που απολάμβαναν στην Κίνα πριν από την πτώση των Μινγκ. Αναφορές στους πρώτους διάσημους σεφ των κλασσικών χρόνων. Πως η ζάχαρη από τις Δυτικές Ινδίες μεταμόρφωσε τη γεύση στην Ευρώπη. Λεπτομερείς περιγραφές γευμάτων με τα λόγια του Προύστ - πολύ πιο ενδιαφέροντα από την απλή μαντλέν. Και πως δυο δημοσιογράφοι ανακάλυψαν την νέα κουζίνα.

Αυτό το βιβλίο διαχειρίζεται με μοναδικό τρόπο αυτό που οι άνθρωποι θεωρούσαν καλό, με την έννοια ότι η κατανάλωση φαγητού πάντοτε αποτελούσε μέρος της παράδοσης συγκεκριμένων κοινωνικών συνόλων. Περιέχει πλήθος έργων τέχνης που πραγματικά μπορούν να χαρακτηριστούν εξόχως ορεκτικά. Από την αρχή ως το τέλος αυτές οι σελίδες αφηγούνται την συναρπαστική και πλούσια εικονογραφημένη ιστορία ενός από τα πιο σημαντικά στοιχεία που όχι μόνο μας δίνει ζωή, αλλά μας κάνει και να αισθανόμαστε ζωντανοί.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιούλη ΕπτακοίληΓυμνο-τραπεζώματα"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"5/2/2017
Παναγιώτης ΔασκαλόπουλοςΌλος ο κόσμος γύρω από το τραπέζιΠεριοδικό "(δε)κατα"28Χειμώνας 2011-2012
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΙστορία της γεύσης"Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας"1425/3/2010
Σταυρούλα ΠαπασπύρουΧορτάστε διάβασμα"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή"43228/2/2010
Νένα ΔημητρίουΟ καιρός των μαγείρων"Athens Voice"29018/2/2010
Τέα ΒασιλειάδουΛευκώματα της χρονιάς που έφυγε και ημερολόγια για τις ημέρες που έρχονται"Ημερησία"31/12/2009
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΙστορία της γεύσης"Το Ποντίκι"23/12/2009
Διαβάστε Επιστήμη!"Το Βήμα"20/12/2009
Γιούλη ΕπτακοίληΙστορίες από το πιάτο στο... ποτήρι!"Η Καθημερινή"19/12/2009
Γιούλη ΕπτακοίληΑπό τους Βενεδικτίνους στα fast food"Η Καθημερινή"/ "Ειδική Έκδοση"13/12/2009
Μαρία ΑδαμοπούλουΗ τέχνη της απόλαυσης στο πιάτο μας"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"12/12/2009
Γιάννης ΑσδραχάςΙστορία της γεύσης"Εξπρές"29/11/2009
Τίνα ΜανδηλαράΓεύση και λογοτεχνία"Πρώτο Θέμα"29/11/2009