Βιβλίο
Παζάρια
Μυρωδιές και χρώματα

Φωτογράφος: Ντόρα Μηναΐδη
Φωτογράφος: Μαρία Φακίδη
Αθήνα
Μίλητος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 456
Σχήμα: 29χ25
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-464-108-6
Σημειώσεις: Κείμενα: Νότα Παντελεάκη.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 80.76€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 17-11-2010)
Περίληψη:

Την ξέρουν καλά την Ανατολή. Χρόνια ολόκληρα, με το βλέμμα του περιηγητή και την έμπειρη ματιά του φωτογράφου ακολουθούν και αποτυπώνουν τα μονοπάτια αρχαίων πολιτισμών και καταγράφουν με τρόπο μοναδικό τα ανεξίτηλα ίχνη της ελληνικής διασποράς. Το μάτι δουλεύει σαν φωτογραφική μηχανή και ο φακός φυλακίζει τη στιγμή για πάντα.
Η Μαρία Φακίδη και η Ντόρα Μηναΐδη ακούραστοι ταξιδιώτες, εξερευνητές, πολίτες του κόσμου, φωτογραφίζουν τα χίλια πρόσωπα της Οικουμένης. Ένα οδοιπορικό ντοκουμέντο που έχει καταγραφεί σε μοναδικά λευκώματα, με φωτογραφίες και κείμενα ιστορικής αξίας. Το τελευταίο τους βιβλίο Παζάρια - μυρωδιές και χρώματα - των Εκδόσεων Μίλητος, έρχεται να ολοκληρώσει τη συναρπαστική σειρά των ταξιδιών στην Ανατολή με τρόπο μαγικό, όπως της αρμόζει.
Μετά από τόση περιπλάνηση σε Δύση και Ανατολή οι δύο συνοδοιπόροι αποφασίζουν να ανοίξουν το σεντούκι με τους τόσο πολύτιμους φωτογραφικούς θησαυρούς για να ανακαλύψουν το χρυσό νήμα που συνδέει όλες τις χώρες, ένα κοινό τόπο που ενώνει όλους τους λαούς σε μία παγκόσμια σύναξη από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η μία μετά την άλλη οι εικόνες συνθέτουν τον καμβά της πολύχρωμης, πολιτισμικής, κοινωνικής και εμπορικής ιστορίας των παζαριών του κόσμου. Ένα αέναο σκηνικό που στήνεται και ξεστήνεται στο πουθενά εκτός τόπου και χρόνου.
Μία πόλη μέσα στην πόλη, ένας μικρόκοσμος δαιδαλώδης και πολυδιάστατος, ελεύθερος, σαν θεατρικό μπουλούκι όπου συμμετέχουν στην παράσταση, πωλήτες, αγοραστές, περαστικοί, μουσικοί, παραμυθάδες, ζητιάνοι, γητευτές, όλοι μαζί χώρις διακρίσεις. Όλα για όλους χωρίς σύνορα με δικούς τους νόμους άγραφους, που χάνονται στους αιώνες.
Αυτή τη μεθυστική ατμόσφαιρα αποπνέει αυτό το φωτογραφικό οδοιπορικό, σαν μαγικό χαλί γεμάτο σχέδια, χρώματα, σύμβολα που διεγείρουν όλες τις αισθήσεις και γεννούν την επιθυμία για ταξίδι.
Από την αρχαία αγορά, τα ρωμαϊκά forum, τα καραβάν σεράγια, τα μπεζεστένια, τις υπαίθριες ή πλωτές αγορές και τα πανηγύρια ο φακός αποτυπώνει τη μαγεία, την πολυμορφία, την ιδιαιτερότητα κάθε τόπου με ύφος εικαστικό σαν να πρόκειται για πίνακα ζωγραφικής. Η φωτογραφία μετουσιώνεται σε έργο που παραπέμπει στη σχολή των Orientalistes ζωγράφων του 19ου αιώνα. Πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, ταξιδιώτες ρομαντικοί της εποχής, εμπνεύστηκαν από τα παζάρια, τα καραβάνια με καμήλες, τα χάνια, τα τζαμιά, το έντονο χρώμα και τον αισθησιασμό αυτών των μοναδικών σκηνογραφικών παραστάσεων. Από τότε έως σήμερα διαπιστώνει κανείς ότι τίποτα δεν αλλάζει στους ρυθμούς του παζαριού. και οι άνθρωποι απελευθερωμένοι βιώνουν το παραμύθι. Το βιβλίο αυτό μας ταξιδεύει, κάνει τον χρόνο να σταματά... Και απελευθερωμένοι πλέον, βιώνουμε το παραμύθι.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΠαζάρια"Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας"1317/12/2009
Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης Παζάρια. Μυρωδιές και χρώματα"Το Ποντίκι"10/12/2009
Τέα ΒασιλειάδουΣτην αγορά του Aλ Χαλίλι... στα παζάρια του κόσμου"Ημερησία"14/11/2009
Τίνα ΜανδηλαράΛευκώματα και μοναδικές αποτυπώσεις"Πρώτο Θέμα"8/11/2009