Βιβλίο
Η κλίση του ρήματος

Γιώργος Καλοζώης
Αθήνα
Φαρφουλάς
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 80
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-98578-9-5
Κυκλοφορεί
Τιμή: 7.43€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 09-11-2009)
Περίληψη:

Πρόκειται για ποίηση έντονης εικονοποιίας σχεδόν κινηματογραφικής. Η ροή του λόγου υπονομεύει τα συντακτικά σχήματα σε μια συνειδητή προσπάθεια του ποιητή να ξεπεράσει τα όρια/σύνορα της γλώσσας. Κι αυτό γιατί, ενώ είμαστε μέσα στη γλώσσα και δια της γλώσσας, είμαστε την ίδια στιγμή και κάτι άλλο και κάτι παραπάνω.

Ο Καλοζώης προσπαθεί να κατορθώσει το οξύμωρο και το αντιφατικό. Να μιλήσει σαν να μην υπήρχε η γλώσσα όπως ένας πρωτόγονος άνθρωπος ή ένα μωρό. Γι' αυτό και πολλά ποιήματά του έχουν πρωταγωνιστές ή κομπάρσους ζώα ή ζωύφια αποκρουστικά τα οποία εκφράζουν τις κατώτερες ορμές και τα πάθη του ανθρώπου σε μια εποχή έντονης υποκρισίας και βαρβαρότητας, κατεξοχήν ζωώδη.

Είναι τα ποιήματα του Καλοζώη αγωνιώδη και εφιαλτικά. Και τούτο γιατί ο φόβος και η προέκτασή του ο τρόμος δεν εξορκίζονται αλλά αποτελούν τη μόνη μορφή πραγματικότητας την οποία μπορεί να συλλάβει ο ποιητής. Το ποιητικό υποκείμενο συχνά μεταλλάσσεται σε κάτι άλλο εξωπραγματικό προκειμένου να προσαρμοστεί στην άγρια εποχή του. Η διαδικασία πάντως του ζωομορφισμού και της μετάλλαξης δεν είναι αυτόματη αλλά σταδιακή για να διαφανεί ο απόλυτος τρόμος και η φρίκη που είναι οι στοιχειακοί όροι της ζωής και του περιβάλλοντος κόσμου.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Αυγή Λίλλη"Τέχνη παμπάλαια και εντούτοις/σύγχρονη κλιματική" Καρυωτακικά διακείμενα στον κύπριο ποιητή Γιώργο ΚαλοζώηΠεριοδικό "Πόρφυρας"177Ιανουάριος-Ιούνιος 2022
Σωτήρης ΠαστάκαςΗ κατάρρευση του αυτονόητουhttp://www.staxtes.com8/12/2017
Ντίνος ΣιώτηςΜικρογεύματαΠεριοδικό "Poetix"3Άνοιξη 2010
Ευτυχία Παναγιώτου«Όπως τα ζώα φέρσου όπως τα ζώα γίνου…»Περιοδικό "Poetix"3Άνοιξη 2010
Νεκτάριος ΛαμπρόπουλοςΗ κλίση του ρήματοςΠεριοδικό "Bookmarks"416/12/2009