Βιβλίο
Πόντιοι

Βερονίκη Δαλακούρα
Φωτογράφος: Μάρω Κουρή
Φωτογράφος: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Φωτογράφος: Περικλής Μεράκος
Φωτογράφος: Λεωνίδας Τηνιακός
Φωτογράφος: Κώστας Μητσάκης
Ευθύνη Σειράς: Γιάννης Ντρενογιάννης
Αθήνα
Έθνος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 143
Σχήμα: 20χ18
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8305-48-9
Ρίζες Ελλήνων: Ανθρωπογεωγραφία της Ελλάδας 3
Σημειώσεις: Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" στις 15.11.2009. Απαγορεύεται η μεταπώληση & εν γένει εκμετάλλευση χωρίς την άδεια της εκδότριας εταιρείας, Πήγασος Εκδοτική ΑΕ. Χορηγοί: Εθνική Τράπεζα, Cosmote, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Εξαντλημένο
Περίληψη:

Κάποτε ρώτησαν έναν κορυφαίο Έλληνα μουσικό που έπαιζε τύμπανα, πώς έπαιζε τύμπανα, πώς κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά και να συμμετέχει σε διεθνείς παραγωγές. Η απάντησή του ήταν αποστομωτική: "Αφού κατάφερα να παίξω ποντιακά, όλα τα άλλα ήταν εύκολα... ήρθαν μόνα τους".
Μόνο εκείνοι που ήρθαν από τον Πόντο μπορούν να αγγίξουν τις εσωτερικές δονήσεις, μπορούν να ανταποκριθούν στον ρυθμό, μπορούν να εξωτερικεύσουν τη δύναμη για ζωή, την όρεξη για γλέντι, για τραγούδι, για χορό, για όλα τα όμορφα πράγματα που απολαμβάνουμε στη ζωή. Εκείνοι ξέρουν γιατί διαφύλαξαν ακέραια κομμάτια από την ταυτότητά τους και την ίδια στιγμή ήταν τόσο ανοιχτόμυαλοι που δέχτηκαν να γίνουν ένα με όσους συνάντησαν στον νέο τόπο εγκατάστασής τους.
Τους ευχαριστούμε για όσα μας έχουν προσφέρει και σαν δικό μας μοναδικό, πολύτιμο κομμάτι της Ελλάδας, τους αφιερώνουμε το τρίτο βιβλίο της σειράς "Ρίζες Ελλήνων: Ανθρωπογεωγραφία της Ελλάδας".

Γιάννης Ντρενογιάννης
Νοέμβριος 2009