Βιβλίο
Καθρέφτες
Μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία

Εδουάρδο Γκαλεάνο
Μετάφραση: Ισμήνη Κανσή
Αθήνα
Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 388
Σχήμα: 23χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-486-010-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: ισπανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Espejos: Una Historia Casi Universal
Ιστορία - Πολιτική
Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.43€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 24-11-2009)
Περίληψη:

Για να μπορέσει ο σύγχρονος άνθρωπος να συνειδητοποιήσει την πολυμορφία και τις δυνατότητες του κόσμου του, πρέπει να ανακτήσει τη συλλογική μνήμη· το σήμερα είναι καθρέφτης του χτες, και για να το συλλάβεις στην ολότητά του πρέπει να αποτινάξεις τα στερεότυπα και τις μονοσήμαντες ερμηνείες του παρελθόντος. Αυτό είναι το κλειδί της σκέψης και της γραφής του Εδουάρδο Γκαλεάνο. Η ιστορία γράφεται από τους νικητές, λέει η γνωστή ρήση, όμως ο Γκαλεάνο έχει θέσει ως προγραμματικό στόχο της συγγραφικής του πορείας να γράψει την ιστορία που δεν πρόλαβαν να γράψουν οι ηττημένοι, οι αφανείς, οι αδύναμοι, οι "ελάσσονες", αλλά και αυτοί που τόλμησαν στο πέρασμα των αιώνων να ορθώσουν το ανάστημά τους σε κάθε μορφής εξουσία, να δώσει φωνή σ' αυτούς που δεν μπόρεσαν να μιλήσουν. Στους "Καθρέφτες" ο Γκαλεάνο γράφει μια «σχεδόν παγκόσμια ιστορία», που ξεκινά από τους κοσμογονικούς μύθους και την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη και φτάνει μέχρι την αυγή του 21ου αιώνα.

Σε εξακόσια αφηγήματα-βινιέτες που αναπτύσσονται χρονολογικά αλλά και θεματικά, μιλά για τον αγώνα του ανθρώπου για ζωή, για την ομορφιά, τις γυναίκες και τους άνδρες, για τον πόλεμο, τη φτώχεια, τις κοινωνικές ανισότητες και το ρατσισμό, για τον επεκτατισμό και την αδηφαγία της Δύσης, για τη φύση και την καταστροφή της, για το ποδόσφαιρο και τα ΜΜΕ.

Με τους "Καθρέφτες" ο Εδουάρδο Γκαλεανο προσφέρει ένα έργο ιστορίας και πολιτικού στοχασμού επιδιώκοντας να φέρει στο φως την άλλη όψη του κόσμου, να αναδείξει τις πολλαπλές πτυχές του ιστορικού βιώματος του ανθρώπου τις οποίες αποκρύπτουν οι επίσημες, εξουσιαστικές αφηγήσεις του ιστορικού παρελθόντος.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Λάμπρος ΣκουζάκηςΥπέρ αδυνάτωνΠεριοδικό "(δε)κατα"25Άνοιξη 2011
Κωνσταντίνος B. ΜπούραςΒιβλία και περιοδικά από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων βαδίζοντας στην πόλη"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"64319/2/2011
Μιχάλης ΜοδινόςΜε τους τρόπους των παλιών τροβαδούρων"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"6/11/2010
Σάββας ΣερέτηςΗ άλλη όψη του νομίσματος"Ο Κόσμος του Επενδυτή"/ Ένθετο "Culture"2/10/2010
Δημήτρης ΑθηνάκηςΗ πραγματικότητα είναι πιο δυνατή από τους ερμηνευτές της"Η Καθημερινή"22/5/2010
Χαράλαμπος ΓιαννακόπουλοςΗμερολόγιο Ανάγνωσης 08Περιοδικό "Bookmarks"821/4/2010
Αγγελική ΣτουπάκηΑνατρεπτικές εικόνες στης μνήμης τον καθρέφτη"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"21/2/2010
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΚαθρέφτες"Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας"1317/12/2009
Πολυμέρης ΒόγληςΤο παρελθόν μιλάει για το μέλλον"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"12/12/2009