Βιβλίο
Η σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας

Αρουντάτι Ρόι
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μηλιώρη
Μετάφραση: Κυριάκος Μαργαρίτης
Αθήνα
Ψυχογιός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 400
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-453-649-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Listening to Grasshoppers: Field Notes on Democracy
Παγκόσμια Θέματα
Σημειώσεις: Πρόλογος: Κώστας Καλέτσιος.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 19.16€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-09-2010)
Περίληψη:

Υπάρχει ζωή μετά τη δημοκρατία; Και τι είδους ζωή θα είναι αυτή; Μπορεί η δημοκρατία, αυτή η θεόσταλτη απάντηση στις άμεσες ελπίδες μας και τις βαθύτερες προσευχές μας, η προστάτιδα των ατομικών μας ελευθεριών και η τροφός των άπληστων ονείρων μας, να αποδειχτεί το τέλος του παιχνιδιού για την ανθρωπότητα; Μήπως η δημοκρατία τείνει να μεταλλαχθεί σε δαιμονοκρατία;

Η Αρουντάτι Ρόι, συνδυάζοντας τη χαρισματική γραφή της με την ενδελεχή πολιτική ανάλυση, παρουσιάζει μέσα από μια σειρά δοκιμίων τη σκοτεινή πλευρά της σύγχρονης Ινδίας, της χώρας που αυτοπροβάλλεται ως το μεγαλύτερο δημοκρατικό κράτος του κόσμου. Ορμώμενη από τα γεγονότα όπως η εξέγερση στο Κασμίρ τον Αύγουστο του 2008 και η επίθεση εναντίον του Ινδικού Κοινοβουλίου το 2001, ή ο αιματηρός Δεκέμβριος του 2008 με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη και η γενοκτονία των Αρμενίων την οποία πολλοί προσπαθούν να ωθήσουν στη λήθη, αγγίζει έννοιες και ζητήματα διαχρονικά και παγκόσμια. Μιλάει για την περιθωριοποίηση, το φασισμό, το τυφλό θρησκευτικό μένος και τα παιχνίδια των ισχυρών· για το περιβάλλον που πέφτει θύμα της προόδου. Και κλείνει τη συλλογή με ένα λογοτεχνικό κείμενο-αλληγορία για τους σύγχρονους εχθρούς - ορατούς και αόρατους.

Για άλλη μια φορά, η φωνή της Αρουντάτι Ρόι αποδεικνύεται απαραίτητη σε εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο.

"Η συγγραφέας μέσα από αυτό το συναρπαστικό και γεμάτο εικόνες βιβλίο καταφέρνει να μεταφέρει τη σκληρή πραγματικότητα μιας οικονομικά υπόδουλης χώρας. Μιας κρατικής οντότητας με χίλιες δυο αντιθέσεις, με αποστειρωμένη τη σκέψη των κυβερνώντων και με επικίνδυνη την κλιμάκωση των χειρότερων συστατικών της νέας τάξης πραγμάτων - το φανατισμό της θρησκείας, την απέχθεια για οτιδήποτε οικονομικά φτωχό και την απρόσωπη εκπροσώπηση του λαού από τα θεσμικά όργανα."

(από τον πρόλογο του Κώστα Καλέτσιου, δημοσιογράφου)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Η σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας"Βραδυνή"30/5/2010
Ευμορφία ΖήσηΗ σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίαςwww.diavasame.grΜάιος 2010
Γιάννης ΑσδραχάςΗ σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας"Εξπρές"20/12/2009
Ρίτσα ΜασούραΠρόσωπα"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"13/12/2009
Σοφία ΝικολαΐδουΟι πεζογράφοι γράφουν δοκίμια"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"12/12/2009
Βασίλης ΜαγκλάραςΠροβλήματα δημοκρατίας"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"6/12/2009
Μιχάλης Μοδινός«Η υστερία μπορεί να μας ξυπνήσει»"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"28/11/2009