Βιβλίο
Πρίγκηπος, Μητροπολιτικός ναός Αγίου Δημητρίου
Αποκατάσταση εικόνων και τέμπλου
Büyükada, Saint Demetrios Cathedral Church: Restoration of the Icons and Iconostas

Συλλογικό έργο
Θάλεια Μαντοπούλου - Παναγιωτοπούλου
Μαρία Ι. Καζαμία - Τσέρνου
Ευάγγελος Χεκίμογλου
Θεσσαλονίκη
Ε.Ν. Μάνος ΕΠΕ
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 167
Σχήμα: 34χ24
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-88442-2-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Εκτός εμπορίου.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Οι εικόνες του ναού του Αγίου Δημήτριου έχουν να επιδείξουν θεματική και τεχνοτροπική πολυμορφία. Σε ό,τι αφορά στη θεματολογία τους παρατηρείται σταθερή προτίμηση στην απεικόνιση μεμονωμένων μορφών αγίων και στην απουσία πολυπρόσωπων αφηγηματικών παραστάσεων. Οι εικονιζόμενοι άγιοι προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της ορθόδοξης ανατολής (Κυριακή, Μαρίνα, Μηνάς, Γεώργιος) και κατέχουν σημαντική θέση στη λαϊκή θρησκευτική συνείδηση ως ιαματικοί (Παντελεήμων, Ερμόλαος, Κυριακή) ή ως στρατιωτικοί, προασπιστές της πίστης (Δημήτριος, Γεώργιος, Μηνάς). Είναι ενδεικτικό ότι για αρκετούς απ' αυτούς (Μαρίνα, Προφήτης Ηλίας, Παντελεήμων, Ερμόλαος) υπήρχαν μονές και ναοί αφιερωμένοι στο όνομά τους στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκηδόνας, στη Μητρόπολη της οποίας ανήκαν μέχρι το 1924 τα Πριγκηπόννησα.

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου στην Πρίγκηπο οικοδομήθηκε το 1857 στη θέση παλαιότερου. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η περιοχή γύρω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου κατοικήθηκε κατά τον 16ο αιώνα.
Η εταιρεία μας χρηματοδοτούσε την αποκατάσταση των εικόνων αυτού του ναού, μαζί με το τέμπλο και τα προσκυνητάριά του. Ο παρών τόμος αφορά την αξία των εικόνων, την αρχιτεκτονική του ναού και το ιστορικό υπόβαθρο.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: