Βιβλίο
Ένα παιδί στην Παλαιστίνη

Εικονογράφος: Naji al-Ali
Μεταφραστής: Γιάννης Σκαλιδάκης
Αθήνα
Α/συνέχεια
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 132
Σχήμα: 19χ19
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6625-13-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: A Child In Palestine
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Joe Sacco. Πρόλογος: Χρήστος Γιοβανόπουλος.
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 8.16€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 21-12-2009)
Περίληψη:

Ο Naji al-Ali γεννήθηκε στην Παλαιστίνη. Όταν ήρθε η Nakba (καταστροφή) το 1948, ο al-Ali έγινε πρόσφυγας όπως η μεγάλη πλειοψηφία των Παλαιστίνιων, μεγαλώνοντας σε προσφυγικό στρατόπεδο στο νότιο Λίβανο. Εκεί ανέπτυξε το ταλέντο του στο σκίτσο και αργότερα μετακόμισε στο Κουβέιτ, όπου σχεδίαζε για πολλές εφημερίδες τα επόμενα έντεκα χρόνια. Το 1969 εμφανίστηκε για πρώτη φορά η πιο διάσημη δημιουργία του, το παιδί-μάρτυρας Hanthala.

Μέσω του βλέμματος του παιδιού πρόσφυγα με τα κουρελιασμένα, μπαλωμένα ρούχα, ο al-Ali έκανε κριτική στη βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής, την παραδοπιστία και τη διαφθορά των καθεστώτων της περιοχής και έδωσε έμφαση στον πόνο και την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού. Η αιχμηρή σάτιρα των δυνατών, συμβολικών σκίτσων του απέφερε πλατιά αναγνώριση, πολλούς και δυνατούς εχθρούς και το σεβασμό ενός μεγάλου ακροατηρίου τόσο στην Παλαιστίνη όσο και σε όλο τον αραβικό κόσμο.

Πυροβολήθηκε στο Λονδίνο στις 22 Ιουλίου 1987 έξω από τα γραφεία της εφημερίδας όπου εργαζόταν και πέθανε πέντε εβδομάδες αργότερα. Μετά θάνατον τιμήθηκε με το βραβείο της Χρυσής Πένας της Ελευθερίας από τη Διεθνή Ομοσπονδία Εκδοτών Εφημερίδων (FIEJ).

Τα σκίτσα του Naji al-Ali παραμένουν επίκαιρα και δημοφιλή όσο ποτέ. Το "Ένα Παιδί στην Παλαιστίνη" παρουσιάζει, σε πρώτη φορά σε μορφή βιβλίου, το έργο ενός από τους μεγαλύτερους σκιτσογράφους του αραβικού κόσμου που αντηχεί σε όλη την περιοχή με την ελευθεροστομία του, την ειλικρίνεια και τον ανθρωπισμό του.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Τιτίκα ΔημητρούλιαΟι Παλαιστίνιοι πίσω από τις βόμβες"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"16/5/2010
Λεύκωμα του Naji al-Ali"Η Αυγή"4/3/2010
Ζέφη ΚόλιαΈνα παιδί στην ΠαλαιστίνηΠεριοδικό "Index"37Φεβρουάριος 2010