Βιβλίο
Η αυτοκρατορία του Χίτλερ: Ναζιστική εξουσία στην κατοχική Ευρώπη

Mark Mazower
Μετάφραση: Κώστας Κουρεμένος
Αθήνα
Αλεξάνδρεια
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 726
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-221-466-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Hitler's Empire: Nazi Rule in Occupied Europe
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 42.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 17-12-2009)
Περίληψη:

Η αυτοκρατορία του Χίτλερ αποτέλεσε τη μεγαλύτερη, πιο βάναυση και πιο φιλόδοξη αναδιάταξη της Ευρώπης που επιχειρήθηκε ποτέ στην ιστορία της. Το μέλλον για το οποίο την προόριζε ήταν μια νέα φυλετική τάξη πραγμάτων στηριγμένη στο ξερίζωμα, την επανεγκατάσταση και την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο φιλελευθερισμός, η δημοκρατία, το διεθνές δίκαιο, οι πιο στοιχειώδεις κανόνες συνύπαρξης καταλύθηκαν καθώς μαζικές δολοφονίες, σύγχρονες τεχνικές διαχείρισης και κολοσσιαίες οργανωτικές και διοικητικές ανεπάρκειες συγχωνεύτηκαν σ' ένα θανάσιμο ιδεολογικοπολιτικό κοκτέιλ.
Το βιβλίο χαρτογραφεί το φουτουριστικό τοπίο της ναζιστικής αυτοκρατορικής φαντασίας: από τα όνειρα των οικονομολόγων να μετατρέψουν την Ευρώπη σε μια τεράστια οικονομική αγορά για τα γερμανικά συμφέροντα μέχρι τα σχέδια του ίδιου του Χίτλερ για νέους διηπειρωτικούς αυτοκινητόδρομους που θα διέσχιζαν τις εθνοκαθαρμένες ρωσικές στέπες, κι από κει μέχρι τις φαντασμαγορικές θεωρίες του επιτελείου και των Ες-Ες περί ολοκληρωτικού πολέμου, Τελικής Λύσης και μακραίωνης πολιτικής κυριαρχίας, Πάνω απ' όλα, αυτή η ανατριχιαστική περιγραφή δείχνει τι συνέβη όταν τέτοιες ιδέες συναντήθηκαν στ' αλήθεια με την πραγματικότητα. Μετά τους πρώτους θριάμβους στα πεδία των μαχών, η χρεοκοπία του πολιτικού οράματος των ναζί για την Ευρώπη άρχισε να γίνεται φανερή: καθώς οι σύμμαχοί τους αποσύρονταν και η Νέα Τάξη καταποντιζόταν σε αλλεπάλληλες στρατιωτικές αποτυχίες, αυτό που έμενε πίσω ήταν μια ήπειρος διαβρωμένη από τη συνεργασία, εξαθλιωμένη από τη λεηλασία και την εκμετάλλευση, τσακισμένη από την τρομοκρατία, τη γενοκτονία και τη μαζική καταστροφή.
Πρόκειται για ένα τραύμα που σημάδεψε ανεξίτηλα την Ευρώπη και άλλαξε ριζικά τη θέση της στον κόσμο. Η αυτοκρατορία του Χίτλερ προσφέρει μια νέα, σφαιρική αποτίμηση αυτής της εμπειρίας, μια αποκαλυπτική εικόνα του μέλλοντος που δεν ήρθε ποτέ και μια πρωτότυπη ερμηνεία του ακατανόητου εφιάλτη που πρόλαβε παρ' όλα αυτά να γίνει η Ευρώπη για αναρίθμητους κατοίκους της και για ολόκληρο τον κόσμο.

Αντλώντας από ένα πρωτόγνωρο φάσμα πηγών, ο Μαρκ Μαζάουερ αποκαλύπτει πώς οι ναζί σχεδίασαν, διατήρησαν και εντέλει έχασαν την ευρωπαϊκή αυτοκρατορία τους και ποιο ήταν το όραμα του κόσμου που θα είχε φτιάξει ο Χίτλερ αν είχε κερδίσει τον πόλεμο.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Θανάσης Δ. Σφήκας«Εκπολιτίζοντας» την «Άγρια Ανατολή»"Η Αυγή"16/5/2010
"Βιτρίνα"Η αυτοκρατορία του Χίτλερ: Ναζιστική εξουσία στην κατοχική ΕυρώπηΠεριοδικό "Index"39Απρίλιος 2010
Γιώργος ΒέηςΟ εφιαλτικός κανόνας"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"5935/3/2010
Τίνα ΜανδηλαράΗ Ιστορία ως Best Seller"Πρώτο Θέμα"21/2/2010
Ιωάννης Δ. ΣτεφανίδηςH ανατομία της ναζιστικής αυτοκρατορίας"The Athens Review of Books"4Φεβρουάριος 2010
Ηλίας Κ. ΜαγκλίνηςΗ «Αυτοκρατορία του Κακού» από τον Μαζάουερ"Η Καθημερινή"20/1/2010
Αναστάσης ΒιστωνίτηςΗ φαιά σατραπεία"Το Βήμα"/ "Βιβλία"17/1/2010
Πολυμέρης ΒόγληςΗ βίαιη «μεταμόρφωση» της Ευρώπης"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"16/1/2010
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΗ αυτοκρατορία του Χίτλερ"Εστία"9/1/2010
Πολυμέρης ΒόγληςΟι πιο κρίσιμες στιγμές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"12/12/2009