Βιβλίο
Οι δακτύλιοι του Κρόνου
Μακρά οδοιπορία στην Αγγλία

W. G. Sebald
Μετάφραση: Γιάννης Καλιφατίδης
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 340
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-864-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Die Ringe des Saturn
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 21.30€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 21-12-2009)
Περίληψη:

Στους "Δακτύλιους του Κρόνου", στο δεύτερο κατά σειρά πεζογραφικό έργο του W.G. Sebald, ο αφηγητής περιδιαβάζει τις αραιοκατοικημένες κομητείες του Νόρφολκ και του Σάφφολκ, στην ανατολική ακτή της Αγγλίας.

Τον Αύγουστο, τον μήνα που σύμφωνα με τις δοξασίες βρισκόταν ανέκαθεν υπό την επίδραση του Κρόνου, ο αφηγητής διασχίζει τους ανθισμένους ερεικώνες, επισκέπτεται τις ρημαγμένες επαύλεις της υπαίθρου και τις δοξασμένες πολιτείες του μακρινού παρελθόντος, και σκοντάφτει διαρκώς πάνω σε παράδοξες και θαυμαστές ιστορίες, απ' όπου αναδύονται οι λαμπρές εποχές των αρχοντικών της βικτωριανής εποχής, οι σφοδρές μάχες ανάμεσα στις αλλοτινές ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις, ο πίνακας ανατομίας του Ρέμπραντ, στιγμιότυπα από τη ζωή του Τζόζεφ Κόνραντ, ο άτυχος έρωτας του Σατωμπριάν ή η ιστορία της μεταξουργίας από τις απαρχές της στην Κίνα ώς την υιοθέτησή της από το Τρίτο Ράιχ.

Με διαύγεια και ακρίβεια καταγράφει, συγχρόνως, τις σιωπηρές καταστροφές πού συντελέστηκαν με την επέμβαση του ανθρώπου σε τούτη την έρημη γη. Η οδοιπορία του παίρνει έτσι τη μορφή μιας μοναχικής λιτανείας πού διατρέχει σαν άρρηκτο μεταξωτό νήμα την πορεία του πολιτισμού και της φύσης, όπου τίποτε δεν αντέχει στον χρόνο και όπου "η κάθε μορφή κατασπαράζει την προηγούμενη για να καταταραχθεί και η ίδια από την επόμενη. Πάνω σε κάθε νέα μορφή επικάθεται ο ίσκιος της καταστροφής.

Με άλλα λόγια, η ιστορία κάθε ανθρώπου, κάθε κοινωνικής τάξης πραγμάτων, αλλά και του κόσμου ολόκληρου, δεν ξετυλίγεται πάνω σε ένα καλογραμμένο τόξο που ολοένα πλαταίνει με την πάροδο του χρόνου, αλλά διαγράφει μια τροχιά η οποία μόλις δρασκελίσει τον Μεσημβρινό κατρακυλά προς το έρεβος".

Αναζητώντας τις ρίζες της ανθρώπινης εξουσίας, ο Ζέμπαλντ διαπιστώνει πως όσο πιο φανταχτερά είναι τα μέσα που η ίδια χρησιμοποιεί προς επίδειξη τόσο περισσότερο κυριεύεται από την αγωνία μην τυχόν και απολέσει την παντοκρατορία που έχει συγκεντρώσει στα χέρια της με τόσο καταστροφικό μόχθο, σε μιαν αποτυχημένη προσπάθεια να μιμηθεί τη φύση, πού νομοτελειακά αλέθει στον μύλο της καθετί που έχει πλάσει νωρίτερα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Αλεξάνδρα ΔεληγιώργηΑφηγηματικές δομές ελευθερίας στην τέχνη του μυθιστορήματος"The Books' Journal"131Ιούνιος 2022
Ελένη ΓκίκαΌλη η ζωή, αποτυχημένη προσπάθεια να μιμηθούμε τη φύση που νομοτελειακά αλέθει στον μύλο της καθετί που έχει πλάσει νωρίτερα…"Fractal"Ιούνιος 2015
Λάμπρος ΣκουζάκηςΟι δακτύλιοι του Κρόνου"Πανδοχείο"24/3/2015
Κατερίνα ΣχινάΖέμπαλντ, αρχαιολόγος της μνήμηςwww.oanagnostis.gr19/5/2014
Αλεξάνδρα ΔεληγιώργηΗ ιστορία του κακού"Η Αυγή"11/8/2013
Αρχοντή ΚόρκαW. G. Sebald - Κυνηγός φαντασμάτων"Bookstand"26/3/2013
Μιχάλης ΜοδινόςΗ οικολογία στη λογοτεχνία"The Books' Journal"11Σεπτέμβριος 2011
Σπύρος ΓιανναράςΗ θέαση της Ιστορίας"Η Καθημερινή"29/5/2010
Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου«Είμαστε ηθοποιοί, σκηνογράφοι και θεατές μαζί»"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"17/4/2010
Ελένη ΓκίκαΑυτοβιογραφία - δοκίμιο της καταστροφής"Έθνος"11/4/2010
Κατερίνα ΣχινάΆσβηστη φλόγα της καρδιάς"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"4/4/2010
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΤαξιδεύοντας στην Αγγλία"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή"43014/2/2010
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΟι δακτύλιοι του Κρόνου"Εστία"9/1/2010