Βιβλίο
Χριστιανική Μεσσηνία
Μνημεία και ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας

Συλλογικό έργο
Ιωάννης Αντ. Παναγιωτόπουλος
Βάσω Πέννα
Ευγενία Χαλκιά
Ηλίας Αναγνωστάκης
Μιχάλης Κάππας
Βιργινία Αλμπάνη
Νίκη Μεγαλομμάτη
Αγαμέμνων Τσελίκας
Επιμέλεια: Πέτρος Σαραντάκης
Φωτογράφος: Γιάννης Γιαννέλος
Φωτογράφος: Πέτρος Σαραντάκης
Φωτογράφος: Μιχάλης Κάππας
Αθήνα
Μίλητος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 412
Σχήμα: 35χ25
Δέσιμο: Δερματόδετο
ISBN: 978-960-464-118-5
Σημειώσεις: Προλογίζουν: Δρ. Χρυσόστομος Σαββάτος, Μητροπολίτης Μεσσηνίας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Χαϊδεμένος.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 90.85€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 17-11-2010)
Περίληψη:

Η Μεσσηνία μέσα στο πέρασμα των αιώνων απετέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα, γι' αυτό και ανεδείχθη στην πορεία του χρόνου πνευματικός φάρος, ο οποίος έχει βιώσει όχι μόνο στιγμές δόξας αλλά και πλήθος δοκιμασιών.

Αδιάψευστοι μάρτυρες της ιστορικής και πολιτιστικής πορείας της μεσσηνιακής γης είναι και τα χριστιανικά μνημεία και τα ιερά της κειμήλια. Αποτελούν πραγματικούς θησαυρούς οι οποίοι τεκμηριώνουν όχι μόνον την ιστορία αλλά και το μέγεθος της ευσέβειας και της πίστης των κατοίκων της.

Η παρούσα έκδοση έχει σαν σκοπό να αναδείξει τον σημαντικό πολιτιστικό ρόλο της περιοχής αλλά και της Μητροπόλεως Μεσσηνίας, όπως αυτός παρουσιάζεται μέσα από τα χριστιανικά μνημεία και τους εκκλησιαστικούς θησαυρούς, οι οποίοι διασώθηκαν από την καταστροφική φθορά του χρόνου, τη λεηλασία των κατακτητών και την ανθρώπινη παρέμβαση.

Η Μεσσηνία, όχι μόνο ως τόπος τουριστικού προορισμού αλλά και ως χώρος πολιτισμού, ιστορίας, τέχνης και δημιουργίας, προβάλλεται με το παρόν συλλογικό έργο, στο οποίο καταγράφεται η μαρτυρία μιας μεγάλης ιστορικής περιόδου, από την πρωτοχριστιανική έως και τη μεταβυζαντινή εποχή, η οποία σηματοδοτεί μία από τις σημαντικότερες και ουσιαστικότερες περιόδους του τόπου και της ιστορίας του.

Η συμμετοχή στη σύνταξη του παρόντος τόμου καταξιωμένων ιστορικών και αρχαιολόγων, πανεπιστημιακών καθηγητών και διδασκάλων, ερευνητών και μελετητών, με πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες, επιβεβαιώνει το αξιόπιστο και το αξιόλογο του όλου εγχειρήματος. Επίσης ο Δημήτρης Καφαντάρης, ο Πέτρος Σαραντάκης, επιμελητή της έκδοσης και ο Πανοσιολογιώτατος Aρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Νταμάτης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, συνέβαλαν ουσιαστικά για την ολοκλήρωση του έργου.

Γι' αυτό και τους αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια, αφού κινητοποίησαν όλες τις δυνάμεις τους προκειμένου να προσφέρουνε στο κοινό τον παρόντα τόμο. Μέσα από τις σελίδες του ο καθένας θα μπορεί να θαυμάσει την πολιτιστική κληρονομιά και τους θρησκευτικούς θησαυρούς της Μεσσηνίας, στοιχεία της ελληνικότητας του τόπου και της παραδόσεώς του.