Βιβλίο
Ντίνα Παγιάση - Κατσούρη: Ποιήματα και διηγήματα
Μια ανθολόγηση

Ανθολόγος: Γιώργος Κεχαγιόγλου
Επιμέλεια: Γιώργος Κεχαγιόγλου
Επιμέλεια: Άρης Μαραγκόπουλος
Ευθύνη Σειράς: Λευτέρης Παπαλεοντίου
Αθήνα
Τόπος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 196
Σχήμα: 24χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6863-43-1
Επί των Κειμένων
Ονομασία Υποσειράς: Κυπριακή Λογοτεχνία
Α/Α Βιβλίου στην Υποσειρά: 1
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.27€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-01-2010)
Περίληψη:

Το ποιητικό και πεζογραφικό έργο της Ντίνας Παγιάση-Κατσούρη διέπεται από συνέπεια και ενότητα, ιδεολογική, θεματική, κάποτε και τεχνοτροπική. Ιδεολογικά, είναι ανθρωπιστικό· θεματικά, είναι κυπροκεντρικό και, κατά δεύτερο λόγο, διεθνιστικό (το δείχνουν και οι μεταφραστικές της επιλογές στις δύο συλλογές διηγημάτων από αναπτυσσόμενες χώρες)· τεχνοτροπικά, εκφράζει όψεις του μεταπολεμικού λυρικού ρεαλισμού.

H εκφορά του ποιητικού λόγου έχει αμεσότητα, ευκρίνεια και δύναμη. Στα διηγήματα διακρίνεται άνεση στην ανέλιξη της πλοκής και στη σύμπλεξη του παρόντος της "ιστορίας" με το υλικό των συχνών συνειρμικών αναδρομών και με το πέρασμα από τη συγχρονία σε διαχρονία. Γενικά, παρά την ανάδυση του (πληγωμένου, τρυφερού ή και παθιασμένου) λυρισμού ή και ερωτισμού, από το λογοτεχνικό αυτό σύνολο δεν απουσιάζουν η λεπτή είτε έκδηλη ειρωνεία, η σάτιρα και ο σαρκασμός, σποραδικά και το χιούμορ.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ευριπίδης ΓαραντούδηςΗ κυπριακή λογοτεχνία στην Ελλάδα. Μια σημαντική προσπάθεια για έξοδο από την αφάνειαΠεριοδικό "Νέα Εστία"1847Σεπτέμβριος 2011
Δημήτρης ΚόκορηςΌψεις της κυπριακής λογοτεχνίας"Η Αυγή"15/8/2010