Βιβλίο
Νέοι στη δίνη της κατοχικής Ελλάδας
Ο διωγμός και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων 1943 - 1944

Συλλογικό έργο
Αριέλλα Ασέρ
Οντέτ Βαρών - Βασάρ
Steven Bowman
Αθήνα
Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 151
Σχήμα: 29χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-86029-6-0
Σημειώσεις: Έκδοση εκτός εμπορίου, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Προλογικά κείμενα: Παντελής Σκλιάς, ΓΓΝΓ, Μωυσής Κ. Κωνσταντίνης, πρόεδρος ΚΙΣ Ελλάδος, Βάσω Κόλλια, τέως ΓΓΝΓ. Εισαγωγικά κείμενα - Χρονολόγιο: Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Αλέξιος Μενεξιάδης.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.39€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-01-2010)
Περίληψη:

Το βιβλίο "Νέοι στη δίνη της κατοχικής Ελλάδας: Ο διωγμός και το ολοκαύτωμα των Εβραίων" κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος του 2008.

Το έργο δημιουργήθηκε από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της νεολαίας στην ιστορία του Ολοκαυτώματος και σε θέματα ρατσισμού. Είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που η Γ.Γ.Ν.Γ. υποστηρίζει προτάσεις του Κ.Ι.Σ. για έρευνα και εκδόσεις που σχετίζονται με την ιστορία τη γενοκτονίας των Ελλήνων Εβραίων.

Το έργο περιλαμβάνει προσωπικές μαρτυρίες νέων Εβραίων που βίωσαν την Κατοχή, το διωγμό και τη φρίκη των ναζιστικών στρατοπέδων. Οι μαρτυρίες αυτές, ενταγμένες σε τρεις θεματικές ενότητες- που αποτελούνται από αφηγήσεις παιδιών που κρύβονταν, νέων που εντάχθηκαν στην Αντίσταση και ομήρων επιζώντων των ναζιστικών στρατοπέδων- παρουσιάζουν τις διαφορετικές πτυχές της ιστορίας των Εβραίων στην κατοχική Ελλάδα καθώς και τη γενοκτονία.

"Πρόκειται για ένα βιβλίο που παρουσιάζει εσωτερικές βιωμένες καταστάσεις με συνταρακτικά περιστατικά τις οποίες οι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν για πρώτη φορά", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογό του ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ. κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ελένη ΜπεζέΗ συμβολή των μαρτυριών στη μελέτη και στη διδασκαλία της γενοκτονίας των ΕβραίωνΠεριοδικό "Νέα Εστία"1848Οκτώβριος 2011
Αναστάσης ΒιστωνίτηςΗ άγνωστη ιστορία των ελλήνων εβραίων"Το Βήμα"/ "Βιβλία"31/1/2010
Οντέτ Βαρών - ΒασάρΜνήμη Ολοκαυτώματος και Αντίστασης"Η Αυγή"31/1/2010
Ιακώβ ΣιμπήΜια άγνωστη οδύσσεια"Το Βήμα"/ "Βιβλία"6730/3/2008