Βιβλίο
Απίστευτο μηχάνημα

Σπύρος Βρεττός
Αθήνα
Γρηγόρη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 182
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-333-587-0
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.28€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-02-2012)
Περίληψη:

Είναι το δεύτερο μυθιστόρημα μιας τριλογίας, (τ' άλλα δύο: Αγωνία επιβίωσης - κυκλοφορεί ήδη από τις Εκδόσεις "Γρηγόρη" - και Η ζωή και ο θάνατος του Ειρηνοποιού), πραγματεύεται το πλέον ζωτικό πρόβλημα, εκείνο δηλαδή της επιβίωσης στη συνολική του έκφανση.

... ένα μηχάνημα -μιας υπερεξελιγμένης τεχνολογίας - που θα σφραγίσει την προσωπική μοίρα του δημιουργού του, μπορεί να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες της ευφυΐας, της ατομικής και συνολικής δράσης, της ανθρώπινης συνείδησης... Μέσα σε μια πραγματικότητα που γίνεται όλο και πιο δυσχερής, απάνθρωπη και φονική, από τη συμπληρωματική δράση της ανθρώπινης σκέψης και των φυσικών στοιχείων με τη μορφή μιας νέας αδιευκρίνιστης οντότητας... Αναδύεται κυρίαρχο το αγωνιώδες ερώτημα, αν οι άνθρωποι διαθέτουν την επαρκή ευφυΐα - και την ηθική ποιότητα - ώστε να διασωθούν και να επιβιώσουν.

Η επήρεια που ασκεί το "Μηχάνημα" στον έναν από τους "τρεις ανώτερους Ερευνητές" στο διερευνητικό τους ταξίδι ανά τον κόσμο, (που είναι μαζί ένα ταξίδι αγωνιώδους εξόντωσης κι ένα ταξίδι για τη σύνταξη της Παγκόσμιας Γενικής Έκθεσης), του προκαλεί μια περίεργη μεταμόρφωση, που τον βοηθάει να συνειδητοποιήσει την όλη κατάσταση της πραγματικότητας.

Ευκρινής συνείδηση και μια εξαιρετική ευφυΐα υπέρβασης, (και ως αναγκαιότητα), που διανοίγουν μια καινούργια προοπτική ελπίδας, οδηγώντας κι ως τις πιο λεπτές καταστάσεις ανθρωπιάς... "Ώστε μπορούσε να διαγνωσθεί εκ των προτέρων η πλάνη!... και η διαρκώς ανακύπτουσα, αιωνόβια πλέον!, τραγωδία..."
Όπου μοίρα της ιστορίας παύει να είναι...
Η λειψή ανθρώπινη νόηση...
Το διαρκές τεχνολογικό γίγνεσθαι και η αιωνιότητα της φιλοσοφίας...

...Ζωντανεύει μαζί - με τρόπο ανεπανάληπτο - και μια ερωτική ιστορία, - μέσα στην τεχνολογική υπερεξέλιξη - σε μιαν άλλη σύνθεση που κρατάει ζωντανή την ανθρώπινη ευαισθησία και αισθαντικότητα. Η ομορφιά της ζωής αντιφέγγει - και η διαιώνιση της ύπαρξης - και παραμένουν το αιωνίως ζητούμενο!

Η ανθρώπινη φύση και οι σκεπτόμενες μηχανές, οι τρόποι χρήσης τους - και τα όρια εξέλιξής τους - σ' ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας και της ιστορίας του μέλλοντος χρόνου.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μιχάλης Γ. ΜερακλήςΑπίστευτο μηχάνημαΠεριοδικό "Η λέξη"205Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2010