Βιβλίο
Συστήματα μετρήσεων
Βασικές αρχές

John P. Bentley
Μετάφραση: Μιχάλης Θεοδωρίδης
Επιμέλεια: Νικόλαος Κολλιόπουλος
Επιμέλεια: Δημήτριος Μπαντέκας
Επιμέλεια: Λυκούργος Μαγκαφάς
Αθήνα
Ίων
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 627
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-411-700-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Principles of Measurement Systems
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 53.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 01-02-2010)
Περίληψη:

Το βιβλίο "Συστήματα Μετρήσεων - Βασικές Αρχές" του John P. Bentley είναι το πρώτο επιστημονικό σύγραμμα στην ελληνική γλώσσα που καλύπτει με συστηματικό τρόπο το γνωστικό πεδίο των Μετρήσεων και της Οργανολογίας· απευθύνεται δε σε πολλές ειδικότητες της επιστήμης των μηχανικών (ηλεκτρολογία, ηλεκτρονική, αυτοματισμό, μηχανολογία, βιομηχανική παραγωγή, χημική τεχνολογία και τεχνολογία περιβάλλοντος) καθώς και στο επιστημονικό πεδίο της εφαρμοσμένης φυσικής.

Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση του αντικειμένου αυτού, στην Ελληνική βιβλιογραφία, έχει ακολουθήσει την κλασσική αντίληψη σύμφωνα με την οποία οι μετρήσεις διακρίνονται και εξετάζονται ανάλογα με την ειδικότητα, π.χ. ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές, πνευματικές μετρήσεις κ.λπ. Αντίθετα, στο βιβλίο αυτό οι μετρήσεις μελετώνται με έναν ενιαίο και συστηματικό τρόπο, σύμφωνα με τον οποίο κάθε σύστημα μετρήσεων αποτελείται από συγκεκριμένα λειτουργικά στοιχεία: Τους αισθητήρες για τη μέτρηση των φυσικών ποσοτήτων (ταχύτητα, δύναμη, ροπή, φωτεινότητα, θερμοκρασία, θερμότητα, μετατόπιση, πυκνότητα, κ.λπ.), τους διαμορφωτές σήματος, τον ηλεκτρονικό επεξεργαστή και τις μονάδες εξόδου για την παρουσίαση ή την απεικόνιση των δεδομένων της μέτρησης. Προφανώς, τα συστήματα μετρήσεων που καλύπτονται στο βιβλίο αυτό είναι σύγχρονα τόσο ως προς το είδος των εφαρμογών όσο και ως προς το ότι η λειτουργία τους αξιοποιεί την τελευταία τάξη της τεχνολογίας και της πληροφορικής.

Για την αρτιότερη και ευκολότερη κατανόηση της ύλης το βιβλίο έχει χωρισθεί σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα καλύπτονται οι βασικές αρχές λειτουργίας των συστημάτων μετρήσεων (στατικά και δυναμικά λειτουργικά χαρακτηριστικά, σφάλματα μετρήσεων, δίθυρα δίκτυα, επίδραση θορύβου) καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους (αξιοπιστία, επιλεξιμότητα, συντηρησιμότητα, οικονομικά κριτήρια). Στη δεύτερη ενότητα εξετάζονται τα λειτουργικά μέρη των συστημάτων μετρήσεων (αισθητήρες, διαμορφωτές, μονάδες επεξεργασίας και μονάδες εξόδου). Τέλος, στην τρίτη ενότητα μελετώνται οι εφαρμογές των συστημάτων μετρήσεων (συστήματα μέτρησης ροής, ευφυή συστήματα, συστήματα πρόσκτησης δεδομένων, κ.λπ.). Αξίζει να αναφερθεί ότι στην παρούσα τέταρτη έκδοση του βιβλίου έχουν συμπεριληφθεί οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο αυτό, όπως αισθητήρες στερεάς κατάστασης, μικροεπεξεργαστές, λογισμικά αιχμής, ψηφιακές οθόνες και εκτυπωτές laser. [...]

(από τον πρόλογο στην ελληνική έκδοση)