Βιβλίο
Πέρα από την Καταστροφή
Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα του μεσοπολέμου

Συλλογικό έργο
Γιώργος Τζεδόπουλος
Κώστας Κατσάπης
Φωτεινή Γεωργακοπούλου
Μιχάλης Βαρλάς
Ιωάννα Λαλιώτου
Επιμέλεια: Γιώργος Τζεδόπουλος
Επιμέλεια: Θανάσης Κωνσταντόπουλος
Αθήνα
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Αριθμός Έκδοσης: 2
2007
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2003
σ. 190
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7957-20-7
Σημειώσεις: Πρόλογος: Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, πρ. Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων, Φλορίντα Ρόχας Ροντρίγκεζ, πρ. Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Λάζαρος Δ. Εφραίμογλου (1932-2013), ιδρυτής και ισόβιος πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Εισαγωγή: Γιώργος Τζεδόπουλος.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 23%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 06-02-2014)
Περίληψη:

Το βιβλίο "Πέρα από την Καταστροφή: Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου", είναι μία συλλογική έκδοση του ΙΜΕ, που εκδόθηκε με την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και παρουσιάζει με εμπεριστατωμένο και εύληπτο τρόπο την παρουσία και την ιστορική πορεία των προσφύγων από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Αναλύονται τα μέτρα που έλαβε το ελληνικό κράτος για την ανακούφιση των προσφύγων, εξετάζεται η κοινωνική και πολιτική παρουσία και δράση τους και παρουσιάζονται οι τρόποι με τους οποίους οι πρόσφυγες καλλιέργησαν τη δική τους, ξεχωριστή αίσθηση ταυτότητας και ιστορικής μνήμης. Το έργο ολοκληρώνει ένα εποπτικό κεφάλαιο σχετικά με τις διεθνείς διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος κατά τον 20ό αιώνα.

Η έκδοση δεν απευθύνεται μόνο σε ειδικευμένους επιστήμονες, αλλά και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Φέρνει τον αναγνώστη κοντά στις δυσκολίες, τις προσπάθειες και τις ελπίδες της προσφυγικής Ελλάδας κατά το Μεσοπόλεμο, με απώτερο στόχο να συμβάλει στην τόνωση της ιστορικής μνήμης ως γνώσης για το παρελθόν και κριτικής σκέψης για το παρόν και το μέλλον.