Βιβλίο
Ερωτικά ποιήματα
Ανθολόγηση από το ποιητικό της έργο

Ανν Σέξτον
Μετάφραση: Ευτυχία Παναγιώτου
Αθήνα
Μελάνι
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 109
Σχήμα: 24χ18
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6781-70-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Σημειώσεις: Εισαγωγή, επίμετρο: Ευτυχία Παναγιώτου.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.23€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-02-2010)
Περίληψη:

Η Ανν Σέξτον αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ποιητών που έγραφαν για να ζήσουν. Όταν έγραφε τα Ερωτικά ποιήματα (1969) εμπνεόταν από το θάρρος μα και τη λάμψη της γυναίκας εκείνης που είχε γνωρίσει το θερμό χάδι της κοινωνικής αποδοχής: το βραβείο Πούλιτζερ. Παράλληλα ταλανιζόταν από τις φαντασιώσεις και την ερωτική επιθυμία της γυναίκας που παρέμενε ανέγγιχτη από τον ίδιο της τον άντρα.

Στα ποιήματα αυτά πλάθει μια πολυδύναμη γυναικεία περσόνα που μοιάζει σχεδόν αδύνατον ν' αποτελεί ένα και μόνο πρόσωπο. Με τη φωνή της, άλλοτε σπαρακτική κι οργισμένη, άλλοτε λυρική κι ονειρική, άλλοτε επηρεασμένη από το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο κι άλλοτε περιχαρακωμένη στο μικρόκοσμό της, καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα της ερωτικής εμπειρίας σε περιόδους όπου οι κοινωνικές συνθήκες, ο ρόλος της γυναίκας και ειδικά ο πόλεμος καθιστούσαν τις ανθρώπινες σχέσεις ιδιαίτερα δύσκολες, δίνοντας όμως άπλετο χώρο στη μνήμη να τις ανασκευάσει και στη φαντασία την ελευθερία να τις αναπλάσει. Η συλλογή περιλαμβάνει τόσο λυρικά ποιήματα, αντικατοπτρισμούς της νοσταλγίας τής ερωτικής αγάπης, που τις πιο πολλές φορές έχει ήδη χαθεί, όσο και πιο τολμηρά, που μοιάζουν με μανιφέστα σεξουαλικής απελευθέρωσης, υπέρ του έρωτα έξω από τις συμβάσεις του γάμου.

Στο πλαίσιο της αντίληψης για τον έρωτα εντάσσεται και ένα παθιασμένο αντιπολεμικό αίσθημα, ένας αδιαπραγμάτευτος πόθος για την ειρήνη που, σαν την αποστερηθούν οι άνθρωποι, αποκτηνώνονται.

Η γυναίκα στα ερωτικά ποιήματα της Ανν Σέξτον μοιάζει με μια νέγρα του Βορρά που παλεύει για την ισότητα, την ελευθερία και την αδελφότητα και που σαν μαύρο πρόβατο ξεγλιστρά από την αγέλη. Για να βρει μαζί και τον έρωτα, που είναι δυσεύρετος, για να βρει την αληθινή αφή που είναι δύσκολο όπλο. Γράφοντας ποιήματα σωματικά, διαποτισμένα από την έξαψη και την έξαρση της ερωτικής επιθυμίας και, το πιο σπουδαίο, πλήρως απαλλαγμένα από ιδεολογήματα.

Εφόσον από νωρίς το κατάλαβε: μ' ένα άγγιγμα ξεκινά η ζωή και μ' ένα άγγιγμα τελειώνει. Με κάποιον τρόπο όμως κάπως συνεχίζεται.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ασημίνα ΞηρογιάννηΕρωτικά ποιήματα"varelaki"4/11/2015
Γιώργος ΜπλάναςΤου έρωτα και του θανάτου"Η Αυγή"29/8/2010
Γιώργος ΧαντζήςΕρωτική ποίηση"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"6103/7/2010
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΕρωτικά ποιήματα"Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας"1/7/2010
"Βιτρίνα"Ερωτικά ποιήματαΠεριοδικό "Index"41Ιούλιος-Αύγουστος 2010
Μυρτώ ΤσελέντηΕκεί που έρωτας και θάνατος εφάπτονται"Ο Κόσμος του Επενδυτή"/ Ένθετο "Culture"24/4/2010
IstoparalogionΑνν, αν..."Η Αυγή"13/4/2010
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΕρωτικά ποιήματα"Το Ποντίκι"1/4/2010
Εύη ΚαρκίτηΑνν Σέξτον. Η ερωτική της πλευρά"Αγγελιοφόρος"21/3/2010
Γιάννης Ασδραχάς«Ερωτικά ποιήματα» μετά από ένα βραβείο Πούλιτζερ"Εξπρές"14/3/2010
Ερωτικά ποιήματα"Ημερησία"13/3/2010
Τιτίκα ΔημητρούλιαΈνα παιχνίδι γεμάτο ζωή, έρωτα και θάνατο"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"7/3/2010
Χριστίνα ΟικονομίδουΕρωτικά ποιήματαΠεριοδικό "Index"38Μάρτιος 2010