Βιβλίο
Μακεδονία: Καστοριά - Πρέσπα
Αξιοθέατα· παραλίες· διαδρομές· μονοπάτια· 4x4· διαμονή· φαγητό· από τον Γιάννη Ντρενογιάννη

Συλλογικό έργο
Βάλυ Βαϊμάκη
Κωνσταντίνος Μητσάκης
Αντώνης Ιορδάνογλου
Λεωνίδας Τηνιακός
Φωτογράφος: Περικλής Μεράκος
Φωτογράφος: Ιωάννα Νικολαρέιζη
Φωτογράφος: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Φωτογράφος: Γιάννης Ντρενογιάννης
Φωτογράφος: Στράτος Βογιατζής
Φωτογράφος: Γιώργος Δέτσης
Φωτογράφος: Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος
Επιμέλεια: Βάλυ Βαϊμάκη
Επιμέλεια: Αντώνης Ιορδάνογλου
Επιμέλεια: Λεωνίδας Τηνιακός
Επιμέλεια: Μάριος Θεοδωρακάκης
Ευθύνη Σειράς: Γιάννης Ντρενογιάννης
Αθήνα
Έθνος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 129
Σχήμα: 23χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Εξερευνήστε την Ελλάδα 21
Σημειώσεις: Πρόλογος: Κωνσταντίνος Λιάντσης, Νομάρχης Καστοριάς. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Έθνος" στις 6.2.2010, και στη συνέχεια στα περίπτερα στην τιμή των 3,5 ευρώ. Σε συνεργασία με το περιοδικό "Explore Nature". Χορηγός: Marfin Egnatia Bank. Απαγορεύεται η μεταπώληση & εν γένει εκμετάλλευση χωρίς την άδεια της εκδότριας εταιρείας, Πήγασος Εκδοτική ΑΕ.
Περιέχει: Χάρτη Καστοριάς - Πρέσπας, κλίμακας 1:135.000, σε επιμέλεια "Anavasi Digital".
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 3.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-02-2010)
Περίληψη:

Σε 3 ώρες...
Αν θες να φτάσεις στην Πρέσπα τόσο χρειάζεσαι το 2010! Ξεκινάς από τη Θεσσαλονίκη με το αυτοκίνητο, παίρνεις την Εγνατία Οδό και μετά 3 ώρες πίνεις τσίπουρο στους Ψαράδες και κάνεις βαρκάδες. Αυτό και μόνο το γεγονός είναι ικανό να αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής. Άλλοι λένε προς το καλύτερο και άλλοι προς το χειρότερο. Αν σκεφτείτε ότι στην "προβλήτα" των Ψαράδων κατασκευάστηκε πρόσφατα ναός με κόκκινο ζωγραφιστό τούβλο ο οποίος από τα αναμμένα κεράκια προσφέρει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στην εκκλησία του χωριού, τότε η απόφαση είναι δική σας. Είναι η εύκολη πρόσβαση σωτηρίας ή "καταστροφή" (με την έννοια της όποιας τουριστικής ανάπτυξης);
Από την άλλη, διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την προστασία της Πρέσπας (και να το ξεκαθαρίσουμε... Πρέσπα ονομάζεται η ευρύτερη περιοχή των 2 λιμνών). Για τη σημερινή κατάσταση που βλέπει ο επισκέπτης και τις υπηρεσίες που παρέχουν (δηλαδή καμία) πόσο ευθύνη έχουν; Πιθανότατα καμία αφού κι εδώ στόχος είναι το κέρδος... περιβαλλοντικά ομιλώντας!
Απομένουν οι κάτοικοι της Πρέσπας και δεν εννοώ μονάχα τους ανθρώπους, αλλά και τα πουλιά και τις αρκούδες και τους κέδρος και ό,τι άλλο μένει εκεί -πεισματικά ίσως- αλλά μένει. Αυτοί αξίζουν πολύ περισσότερο από όσο ο Εθνικός Δρυμός και τα προγράμματα διαχείρισης και οι εκάστοτε βλακείες που ξεστομίζουν πολικάντηδες ή τουριστικοί πράκτορες ή περιβαλλοντολόγοι χωρίς γνώση και χωρίς ντροπή. Για μένα προσωπικά η Πρέσπα είναι ο παππούς Γερμανός και η γιαγιά Θοδώρα, ο Λάζαρος και η Γεωργία, ο Βασίλης ο πελεκάνος, ο μικρός Γερμανός και η Χριστίνα που μεγάλωσαν και δεν έχασαν το χαμόγελό τους, όλοι εκείνοι που κατέχουν κομμάτι της ψυχής μου. Και είτε κάνω 3 ώρες να φτάσω είτε 13, καρφί δεν μου καίγεται!

Γιάννης Ντρενογιάννης
Φεβρουάριος 2010


Ο οδηγός περιέχει τα κεφάλαια: "Καστοριά", "Ν. Καστοριάς" και "Πρέσπα", με τις επιμέρους ενότητες: "Μη χάσετε", "Ανακαλύψεις", "Οικισμοί", "Εθνικός Δρυμός" (μόνο για την "Πρέσπα"), "Περιήγηση", "Με τα πόδια", "Off road", "Δραστηριότητες", "Πολιτισμός", "Διαμονή", "Φαγητό".