Βιβλίο
Η πορεία της ποιήτριας Ζωής Καρέλλη
Ως δόξα και τιμή της "πεποικιλμένης"

Συλλογικό έργο
Γ. Θ. Βαφόπουλος
Ρούλα Αλαβέρα
Βασίλειος Τ. Γιούλτσης
Στέλιος Καραγιάννης
Σαράντος Ιω. Καργάκος
Μαρία Κέντρου - Αγαθοπούλου
Νατάσα Κεσμέτη
Ηλίας Κεφάλας
Δημήτριος Κόρσος
Τάσος Κόρφης
Αλέξανδρος Κοσματόπουλος
Β. Κωνσταντίνος
Γιώργης Μανουσάκης
Νίκος Αλ. Μηλιώνης
Κώστας Π. Μιχαηλίδης
Νίκος Μπακόλας
Λένα Παππά
Π. Β. Πάσχος
Κυριάκος Πλησής
Χρύσα Σπυροπούλου
Κώστας Τριανταφυλλίδης
Κώστας Ε. Τσιρόπουλος
Αθήνα
Ευθύνη
Αριθμός Έκδοσης: 1
1997
σ. 222
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7033-67-3
Τετράδια Ευθύνης 35
Σημειώσεις: Περιέχει επίσης συνέντευξη της Ζωής Καρέλλη στην Πέρσα Αγραφιώτου καθώς και ένα κείμενο της Ζωής Καρέλλη με τίτλο "Περί επιθέτου"
Κυκλοφορεί
Τιμή: 16.31€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 25-02-2010)
Περίληψη:

Καθώς ο γνήσιος ποιητής παλεύει να φανερώσει την αρετή της γλώσσας του, υψώνει με τις λέξεις του ένα φως να γνωριστεί ο άνθρωπος και ο κόσμος - το μυστήριο μέσα στο μυστήριο. Και όσο ψηλότερα ανεβαίνει ο ποιητής, τόσο μεγαλώνει μέσα στους θύλακες του έργου του αυτό το παρήγορο, εξανθρωπιστικό φως.

Φως τέτοιας έντασης, τελετουργικής ποιότητας της ελληνικής μας γλώσσας, φως μέγα αντικρύζουμε να υψώνεται στην αγιασμένη πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς θεωρούμε την σεμνότατη μορφή της κορυφαίας μας ποιήτριας Ζωής Καρέλλη να ανέρχεται προς την περιωπή της αθανασίας.

Την αθανασία αυτής που από τους πρώτους της στίχους άγγιξε καθώς αναρωτήθηκε για την αινιγματικότητα του θανάτου μας, αισθανόμαστε και με βαθειά χαρά βεβαιωνόμαστε πως η Καρέλλη την εκέρδισε - και μάλιστα, με τους δικούς της, αντλημένους από τα χρυσοφόρα κοιτάσματα του προσωπικού της χαρίσματος τρόπους, με τις δικές της λέξεις, με την δική της γλώσσα. Στο έργο της συγκερνώνται με ασύγκριτη οργανική ενότητα, οι ουσίες που εζωοποίησαν τον αρχαίο Ελληνισμό με την μετάληψη αθανασίας όπου μας καλεί η Ορθόδοξη Εκκλησία, η γλώσσα και το ήθος της. [...]