Βιβλίο
Αρχείο Αλή Πασά Γενναδείου Βιβλιοθήκης 1747-1808

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Επιμέλεια: Παναγιώτης Μιχαηλάρης
Επιμέλεια: Δημήτρης Δημητρόπουλος
Αθήνα
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 809
ISBN: 978-960-7916-62-4
ISBN Σετ 960-7916-61-1
Α/Α Τόμου: 1
Αριθμός Τόμων: 1
Σημειώσεις: Έκδοση, σχολιασμός, ευρετήρια: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Μιχαηλάρης, Δημήτρης Δημητρόπουλος. Πωλείται και σαν σετ 4 τόμων στην τιμή των 100 Ευρώ. Copyright: 2007.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 30.57€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 02-03-2010)
Περίληψη:

Ο Aλή πασάς Τεπελενλής, πασάς των Ιωαννίνων (c. 1750-1822) αποτελεί μια αμφιλεγόμενη αλλά αναμφισβήτητα κυρίαρχη φυσιογνωμία της νέας Ελληνικής Ιστορίας. Το μυθικό αυτό πρόσωπο παρουσιάζει ανάλογο ενδιαφέρον τόσο για την ιστορία της φθίνουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όσο και ειδικότερα για την αναδυόμενη εθνική ιστορία της Αλβανίας. Η τελευταία, μέσω της ανάδειξης Αλβανών πασάδων στα πασαλίκια της ευρύτερης περιοχής Αλβανίας και Ηπείρου βλέπει την αναβάθμιση της Αλβανικής παρουσίας στο οθωμανικό σύστημα διοίκησης και ιδιαίτερα στο πρόσωπο και τις δράσεις του Αλή πασά, πρόδρομες μορφές Αλβανικής εθνικής αφύπνισης.
Η γειτονία του πασαλικίου των Ιωαννίνων με τα διεθνοποιημένα Επτάνησα που στα χρόνια του Αλή πασά είδαν να εναλλάσσονται τέσσερις ξένες κυριαρχίες (Βενετική, Γαλλική, Ρωσική, Αγγλική) και τη φιλοδοξία του να αναδειχτεί σε ένα ιδιότυπο τοπικό ηγεμόνα, έδωσαν αφορμή σε μια εντυπωσιακή σειρά ξένων συγγραφέων, της εποχής του αλλά και μεταγενέστερων, να ασχοληθούν με τη διακυβέρνηση και το πρόσωπό του και να μας αφήσουν σπουδαίες πληροφορίες, θετικές για κάποια
επιτεύγματα και αρνητικές για τη βάρβαρη συμπεριφορά και τα εγκλήματά του. Μερικά δημοσιευμένα έγγραφα που ο ίδιος έχει στείλει σε τρίτους, προέρχονται από διπλωματικές πηγές, δεν διαψεύδουν την αντιφατική εικόνα που ξεπηδάει μέσα από τις μαρτυρίες των αφηγηματικών έργων.
Ωστόσο έλλειπε ως τώρα η μεγάλη αυθεντική πηγή πληροφοριών που θα επιβεβαίωνε ή θα διέψευδε την επικρατούσα ευρωπαϊκή και ελληνική αντίληψη για το άτομο και τις πράξεις του, δηλαδή το προσωπικό του αρχείο.
Αυτό το προσωπικό αρχείο του Αλή πασά, ή καλύτερα, το τμήμα του που έχει διασωθεί μέσα από δαιδαλώδεις και εν μέρει ανεξιχνίαστες συνθήκες, φυλάσσεται σήμερα στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη Αθηνών (1.500 περίπου έγγραφα) και δημοσιοποιείται στο σύνολό του μέσα από την παρούσα έκδοση.
Με την πιστή μεταγραφή των εγγράφων, τον συστηματικό υπομνηµατισμό και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προς τον αναγνώστη (ευρετήρια, γλωσσάρια κ.ά.), διευκολύνεται η κατανόηση της λειτουργίας ενός πρωτόγονου ή ηγεμονικού συστήματος και μιας δυσνόητης γραφειοκρατίας που το συνοδεύει. Η ελληνική ιστοριογραφία για τον Αλή πασά και την εποχή του, αποκτά τώρα ένα νέο ισχυρό πυλώνα και ταυτόχρονα µία νέα βάση ελέγχου και διασταύρωσης των αφηγηματικών πηγών .ουσιαστικά τα πλεονεκτήματα ενός νέου φωτισμού σε μια από τις σπουδαιότερες ζώνες, στον χώρο και στον χρόνο της νέας Ελληνικής Ιστορίας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μαρία ΕυθυμίουΛηστής, πασάς, ηγεμόνας"The Athens Review of Books"33Οκτώβριος 2012
Στάντης ΑποστολίδηςΞαναγράφεται η ιστορία για το «λιοντάρι της Ηπείρου»!"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"66523/7/2011
Σταυρούλα ΠαπασπύρουΤο ανεξάντλητο '21"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "ΕΠΤΑ"27/3/2011
Ελισάβετ ΚοτζιάΈνας δάσκαλός μας"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"2/5/2010
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΟ Αλή Πασάς αλληλογραφούσε ελληνικά"Εστία"20/3/2010
Αναστάσης ΒιστωνίτηςΜεταρρυθμιστής ή τύραννος"Το Βήμα"/ "Βιβλία"28/2/2010
Βασίλης ΠαναγιωτόπουλοςΟ ελληνόφωνος ηγεμόνας"Το Βήμα"/ "Βιβλία"28/2/2010
Σπύρος Ι. ΑσδραχάςΑγαπήθηκε, μισήθηκε, θαυμάστηκε"Το Βήμα"/ "Βιβλία"28/2/2010
Αντώνης ΛιάκοςΟ γιαννιώτικος διαφωτισμός"Το Βήμα"/ "Βιβλία"28/2/2010
Έφη ΓαζήΚεντρικός πρωταγωνιστής"Το Βήμα"/ "Βιβλία"28/2/2010
Μικέλα ΧαρτουλάρηΑλή Πασάς: στα όρια της ιδιοφυΐας και της νεύρωσης"Τα Νέα"27/2/2010
Όλγα ΣελλάΤα μυστικά του Αλή Πασά Ιωαννίνων"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"21/2/2010