Βιβλίο
Ελληνικός προσκοπισμός 1910-1935
Ελευθέριος Βενιζέλος

Νίκος Κουρκουρής
Αθήνα
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
ISBN: 978-960-7957-68-9
Α/Α Τόμου: 1
Αριθμός Τόμων: 1
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 12.23€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-03-2010)
Περίληψη:

Στο τετράτομο έργο "Ελληνικός Προσκοπισμός" ο κ. Νίκος Κουρκουρής ανιχνεύει τις απαρχές του κινήματος από το 1910 έως το 1935 μέσα από τους τέσσερις πρωτεργάτες του: τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το Δημήτρη Γληνό, τον Αθανάσιο Λευκαδίτη και τον Κωνσταντίνο Μελά.

Μέσα από την καταγραφή πρωτότυπου υλικού από προσκοπικές ενώσεις όλης της Ελλάδας, ο συγγραφέας αναδεικνύει τον προσκοπισμό ως μια κίνηση που με τη δράση της συμμετείχε στην ελληνική ιστορία του εικοστού αιώνα. Στις σελίδες της έκδοσης φωτίζονται γεγονότα του Μεσοπολέμου που σημάδεψαν τη νεότερη πολιτική ιστορία και επηρέασαν την εξέλιξη του κινήματος.
'Aλλωστε, πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, και φωτισμένα πνεύματα, όπως ο πρωτοπόρος εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων και μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου Δημήτρης Γληνός, βρέθηκαν στην ηγεσία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και επηρέασαν με τις αποφάσεις τους την πορεία του. Ταυτόχρονα, εξαίρεται η δράση των απλών προσκόπων της εποχής, οι οποίοι πιστοί στην Υπόσχεσή τους, συνέδραμαν τους φτωχούς και αδυνάτους, βοήθησαν τον ελληνικό στρατό στο μέτωπο και επιδίδονταν σε κάθε είδους αγαθοεργία.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σταύρος ΞηνταράςΦως στην ιστορία του ελληνικού προσκοπισμού"Απογευματινή"12/1/2010