Βιβλίο
Καισαριανιώτες συγγραφείς
Προσέγγιση

Θανάσης Γ. Κορακάκης
Αθήνα
Κοροντζής
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 278
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8031-72-2
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.20€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 06-05-2010)
Περίληψη:

[...] Οι συγγραφείς που παρουσιάζουμε είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου. Για εμάς τους κατοίκους της Καισαριανής είναι κοντινοί μας άνθρωποι, γείτονές μας, που αναπνεύσαμε τον ίδιο αέρα, φάγαμε το ίδιο ψωμί, μεγαλώσαμε κοντά-κοντά, παίξαμε, ήπιαμε κρασί, μαλώσαμε, αγαπηθήκαμε και ξαναμαλώσαμε. Είναι αυτοί που είχαν το προνόμιο να διατηρούν καλές σχέσεις με το χαρτί και το μολύβι.

Ιδιαίτερα οι συγγραφείς πρώτης γενιάς και οι αυτοδίδακτοι είναι διαμορφωμένοι από την κοινή γνώμη της γειτονιάς και όχι κατασκεύασμα της "κοινής γνώμης" των σημερινών μέσων ενημέρωσης και λοιπών κοινωνικών παραγόντων. Συνεπώς, η τέχνη τους είναι η (εν δυνάμει) αυθεντική έκφραση της λαϊκότητας, μακριά από λαϊκισμούς, στο βαθμό που είναι αυθόρμητη. Στον ίδιο βαθμό, η τέχνη αυτή μεταλλάσσεται σε φωνή αυτών που δεν μπορούν να ακουστούν (των ανώνυμων).

Κάποιοι απ' αυτούς τους χορηγούς δεν ζουν. Ζουν όμως τα βιβλία τους, και μέσα σ' αυτά είναι κρυμμένες οι γνώσεις που απέκτησαν από τη σπουδή και την εμπειρία τους. Μέσα σ' αυτά είναι κρυμμένοι οι ήρωες των βιωμάτων και των αφηγήσεών τους, στις οποίες θα βρούμε διάσπαρτα καθημερινά γεγονότα.

Η συνισταμένη όλων αυτών είναι η συγκολλητική ουσία της συλλογικής μας μνήμης. Της μνήμης που μας ανοίγει το δρόμο για να κατανοήσουμε την καταγωγή και την πορεία αυτής της γειτονιάς. Όλα αυτά δεν πρέπει να θάβονται σε κανένα μνήμα. Αντίθετα, προέχει να προσπαθούμε να συντηρούμε και να ξεθάβουμε όσα αρχίζει να σκεπάζει η χωματερή του χρόνου. Και, όπως θα δούμε, ο χρόνος λειτουργεί διαβρωτικά. Άρχισε να σκεπάζει και συγγραφείς και συγγραφικά εγχειρήματα, θα αντιδράσουμε;
[...]

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Παρουσιάζονται οι συγγραφείς: Ελευθέριος Παπανανιάδης, Εβλιά Τσελεμπή, Κώστας Γ. Καλαντζής, Ανδρέας Α. Παπαγιαννόπουλος-Παλαιός, Γιώργος Ν. Λαμψίδης, Σπύρος Μήλας, Γιώργος Σιδέρης, Γιώργος Τζίνης, Γιάννης Κουβάς, Μήτσος Κασόλας, Μάριος Χάκκας, Νίκος Μπουτβάς, Γιάννη Αντ. Αντωνόπουλος, Έφη Παπαθεοδώρου, Κατερίνα Γλυκοφρύδη, Μηνάς Παπάζογλου, Τάκης Χαρίτος, Νίκος Κουρουνιώτης, Βαγγέλης Σακκάτος, Νίκος Σκιαδάς, Ηλίας Γκρης, Γιώργος Κακουλίδης, Θάνος Ασίκης, Γιώργης Τρικαλινός, Δέσποινα Φωτεινού, Βαγγέλης Μαργαρίτης, Δημήτρης Ι. Παπακωνσταντίνου, Μαρία Δεμσερή-Σιδέρη, Λάζαρος Κουζηνόπουλος, Νώντας Σκιαδάς, Μήτσος Σταυρικάκης, Μιχάλης Λιαρούτσος, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Παναγιώτης Καραβασίλης, Θάνος Στυλ. Ασημακόπουλος, Θεανώ Καλογιάννη, Θόδωρος Κουλίτσος, Κώστας Σμυρνής, Σάββας Αξιώτης, Νίκος Σάμιος, Σταυρούλα Λιναρά, Άρης Κόζιακας-Στεργιόπουλος, Τάσος Νηφάκος, Χρήστος Ρήγας, Τάκης Σιδέρης, Σπύρος Τζόκας, Χρήστος Στ. Μάρτης, Ελευθερία Παρακευαΐδου-Λιαρούτσου, Τζούλια Διαμαντοπούλου, Ελένη Μπάλιου, Γιώργος Δρακόπουλος, Μίμης Χριστοφιλάκης, Γιάννης Κακουλίδης, Διονύσης Μαχαίρας, Όθωνας Δεληγιαννίδης.
Στο παράρτημα παρουσιάζονται οι: Σάββας Τζανετάκης και Λεωνίδας Σιδέρης.