Βιβλίο
Παιδεία... μαχών

Γιάννης Μυλόπουλος
Αθήνα
Ελληνικά Γράμματα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 156
Σχήμα: 20χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-19-0541-9
Σημειώσεις: Προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Χρίστος Τσολάκης.
Εξαντλημένο
Τιμή: 10.15€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-03-2010)
Περίληψη:

Πίσω από την οικονομική και την οικολογική κρίση της εποχής κρύβεται μια πολύ σοβαρότερη κρίση αξιών, η οποία είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη για την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε πορεία είναι να αλλάξουν οι άνθρωποι. Και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να αλλάξει ριζικά προσανατολισμό η Παιδεία. Να ξεκινήσει δηλαδή τώρα μια μορφωτική επανάσταση, ένας νέος Διαφωτισμός, που θα αναστρέψει τον αγοραίο και υλιστικό προσανατολισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, με σκοπό την επαναφορά του στην κατεύθυνση της καλλιέργειας του νου και της ψυχής. Για να ανοίξουν οι ορίζοντες της σκέψης και να βαθύνουν τα αποθέματα της καρδιάς. Για να ξαναγίνουμε πολίτες με ευαισθησίες και συνείδηση της συλλογικής μας ευθύνης.

Η Παιδεία είναι επένδυση στο μέλλον. Και, ως τέτοια, είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να διορθώσουμε τη λάθος πορεία μας. Μόνο που για να συμβεί αυτό χρειάζεται επίπονη προσπάθεια και συνεχής αγώνας...

Γιατί η Παιδεία, όπως άλλωστε και όλες οι πνευματικές αξίες, δεν προσφέρονται αλλά κατακτώνται. Με αγώνες σε πραγματικά... πεδία μαχών.

Κείμενα-σχόλια πάνω σε επίκαιρα και "καυτά" θέματα της παιδείας και του εκπαιδευτικού μας συστήματος: ο νόμος- πλαίσιο, η αναθεώρηση του άρθρου 16, η βάση του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι ρυθμίσεις για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, το άσυλο και η αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων, ο ξυλοδαρμός του Κύπριου σπουδαστή Αυγουστίνου Δημητρίου και η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ένα βιβλίο για την παιδεία των μαχών"Ελεύθερος Τύπος"26/6/2010
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΠαιδεία... μαχών"Το Ποντίκι"27/5/2010
Γιάννης ΑσδραχάςΠαιδεία... μαχών"Εξπρές"2/5/2010