Βιβλίο
Η δοκιμασία της ανάγνωσης
Δοκίμια

Τζίνα Πολίτη
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 227
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-889-6
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 16.23€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 29-03-2010)
Περίληψη:

"Ο τίτλος αυτού του βιβλίου δεν αφορά τα περιεχόμενά του αλλά την εργασία που προϋποθέτει η συγγραφή του. Είναι, κατά κάποιον τρόπο, μια έμμεση απάντηση σ' εκείνη την τάξη των αναγνωστών που θεωρούν ότι η ερευνά και η επιστημονική ενασχόληση με τα λογοτεχνικά κείμενα δεν αποτελεί σοβαρή δουλειά αλλά ένα ευχάριστο, ιδιωτικό "παιχνίδι". [...] Οι άγρυπνοι εργάτες και εργάτριες της γραμματολογικής έρευνας, αυτή την άλλη μεριά της σιωπής των λογοτεχνικών έργων και της ιστορίας τους προσπαθούν να αφουγκραστούν, έχοντας πλήρη επίγνωση, όπως και οι συγγραφείς στις ερμηνείες τους για την ανθρώπινη ζωή, της μωρίας τους."
-Τ. Π.

Τα δοκίμια που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτό, επιχειρούν να θέσουν νέα ερμηνευτικά ερωτήματα που αφορούν τη συνάρτηση λογοτεχνικών κειμένων με τον ευρύτερο θεωρητικό και ιστορικό λόγο. Η αναγνωστική, συνθετική εργασία βασίζεται σε κείμενα που προέρχονται από την αρχαία ελληνική τραγωδία, τη νεοελληνική και την αγγλική λογοτεχνία, καταλήγουν δε στο σύγχρονο είδος του πανεπιστημιακού μυθιστορήματος.

Το "ύφος" αυτών των δοκιμίων δεν συμμορφώνεται πάντα με τις κανονιστικές προδιαγραφές του ακαδημαϊκού λόγου. Γιατί κάθε ερμηνευτικό ερώτημα που απευθύνεται στα κείμενα, προϋποθέτει ταυτόχρονα και ένα αυτόνομο, ιδιόμορφο ύφος. Η αναζήτηση και έκφραση αυτού του "ύφους", μαζί με την επίπονη, αποδεικτική διαδικασία, συνιστούν για την ερευνήτρια αυτό που αποκαλεί: "Η δοκιμασία της ανάγνωσης".

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Λάμπρος ΣκουζάκηςΗ δοκιμασία της ανάγνωσης"Πανδοχείο"9/2/2012
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΗ δοκιμασία της ανάγνωσης"Εστία"25/9/2010
Λίζυ ΤσιριμώκουΗ συγκριτική λογική στην πράξη"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"13/8/2010
Τάκης ΘεοδωρόπουλοςΗ κούρσα που ονομάζεται πολιτική"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"26/6/2010
Λήδα ΚαζαντζάκηΗ εξιχνίαση της μέθης του λόγου"Η Αυγή"20/6/2010
Γιώργος ΚορδομενίδηςΒιβλία στο κομοδίνοΠεριοδικό "Εντευκτήριο"89Απρίλιος-Ιούνιος 2010