Βιβλίο
Ζητήματα γλωσσικής αλλαγής
Από την κοινή προς τη νέα ελληνική
Questions relatives au changement linguistique: De la koinè au grec moderne

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Μαρία Αραποπούλου
Επιμέλεια: Μαρία Χρίτη
Επιμέλεια: Josseline Bar
Εισήγηση: G. Drettas
Εισήγηση: J. Lallot
Εισήγηση: Σ. Ματθαίος
Εισήγηση: Ι. Ν. Καζάζης
Θεσσαλονίκη
Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 113
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7779-45-8
Σημειώσεις: Πρακτικά της σειράς διαλέξεων στο πλαίσιο της έκθεσης Expolangues 2008. Εισαγωγή: Α. Ρεγκάκος. Προλόγισμα: Ι. Ν. Καζάζης.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.22€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 30-03-2010)
Περίληψη:

Ο τόμος "Ζητήματα γλωσσικής αλλαγής: Από την κοινή προς τη νέα ελληνική / Questions relatives au changement linguistique: de la Koine au grec moderne", περιλαμβάνει τα Πρακτικά της ομότιτλης Ημερίδας που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στο Παρίσι στις 7 Φεβρουαρίου 2008, στο πλαίσιο της συμμετοχής του φορέα στη Διεθνή Έκθεση Expolangues, στην οποία συμμετέχει κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΕΠ.Θ. Το συγκεκριμένο θέμα συμβάλλει στη μελέτη της ιστορίας της ελληνικής κατά την ύστερη αρχαιότητα κ.ε., χρονική περίοδο στην οποία σταματά η Ιστορία της ελληνικής γλώσσας: Από τις αρχές έως την ύστερη αρχαιότητα, η οποία δημοσιεύθηκε το 2001 (επιμ. Α.-Φ. Χριστίδης) και από το 2007 κυκλοφορεί μεταφρασμένη στα αγγλικά από τον εκδοτικό οίκο Cambridge University Press.
Εισηγητές ήταν οι εξής: G. Drettas (CNRS), J. Lallot (Ecole Normale Superieure), Σ. Ματθαίος (ΑΠΘ), Ι. Ν. Καζάζης (ΑΠΘ, ΚΕΓ). Ο Ι. Ν. Καζάζης αναφέρεται στη συμβολή του ΚΕΓ στη λεξικογραφία και στη μελέτη της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας σε σχέση με την εγχώρια και τη διεθνή έρευνα· ο G. Drettas μιλά για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η ελληνιστική κοινή στην Ιστορία του ΚΕΓ· ο Σ. Ματθαίος διερευνά τη σχέση κοινής και αττικισμού αλλά και τις απέναντί τους στάσεις όπως αποτυπώνονται στη λεξικογραφία των βυζαντινών χρόνων, αντλώντας υλικό από το Λεξικό του Ησύχιου· ο J. Lallot προσεγγίζει ερμηνευτικά και κοινωνιογλωσσικά το ειδικότερο ζήτημα των σημασιακών αποχρώσεων του ρήματος ερωτώ κατά την ελληνιστική εποχή.


Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Αντώνης Ρεγκάκος, "Εισαγωγή"
- Ι. Ν. Καζάζης, "Προλόγισμα"
- Δρέττας Γεώργιος, "Αλλαγές, μεταβολές, ρήξεις: η αναπαράσταση της ελληνιστικής κοινής στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας"
- Στέφανος Ματθαίος, "Κοινή και αττικισμός στο λεξικό του Ησύχιου"
- Jean Lallot, "'Στάσιμα νερά' στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας: ερωτώ.