Βιβλίο
Η αναβάθμιση του λυκείου και τα συστήματα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση
Οι αναγκαίες αλλαγές: Πρακτικά επιστημονικής συνάντησης

Συλλογικό έργο
Κώστας Αγγελάκος
Αντώνης Αντωνίου
Θάνος Βερέμης
Σωτήριος Γκλαβάς
Αθανάσιος Ε. Γκότοβος
Μιχάλης Δαμανάκης
Αλέξης Δημαράς
Ευάγγελος Καπετανάκης
Μιχάλης Κασσωτάκης
Διονύσης Κλάδης
Γιώργος Π. Μάρκου
Χρήστος Β. Μασσαλάς
Δημήτρης Ματθαίου
Γιώργος Μπαμπινιώτης
Βασίλης Παπάζογλου
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δημήτρης Πουλής
Χρήστος Τρικαλινός
Δημήτρης Χρ. Χατζηδήμου
Αθήνα
Πλέθρον
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 215
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-348-203-1
Κοινωνικές Επιστήμες
Ονομασία Υποσειράς: Εκπαίδευση
Σημειώσεις: Συγγραφική υπευθυνότητα: Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.).
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 17.24€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 13-05-2010)
Περίληψη:

Η ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο περιεχόμενο και τις διαδικασίες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αλλά και του Λυκείου.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο το περιεχόμενο/εσωτερική σχολική ζωή ("εσωτερική μεταρρύθμιση") όσο και τη δομή, δηλαδή την οργάνωση και διοίκηση των σχολικών μονάδων ("εξωτερική μεταρρύθμιση").

Πρέπει να τονίσουμε ότι σε κάθε προσπάθεια αλλαγής πρέπει από την αρχή να είναι ξεκάθαρα το τι, το πώς και το γιατί. Το τι αναφέρεται στους σκοπούς και τους στόχους της αλλαγής που προτείνεται και στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνεται η σχετική απόφαση. Αποτελεί αξίωμα της εκπαιδευτικής πολιτικής ότι οι σκοποί και οι στόχοι που τίθενται πρέπει να προκύπτουν από συγκεκριμένες έρευνες που πραγματοποιούνται γι' αυτόν τον σκοπό.

Το πώς αναφέρεται στη διαδικασία εφαρμογής της αλλαγής. Η έγκυρη, ακριβής και πλήρης συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων έχουν καίρια σημασία, όχι μόνο για τη διαμόρφωση των
στόχων αλλά και για τον σχεδιασμό της εφαρμογής, γιατί στη βάση των ερευνητικών δεδομένων οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής μπορούν να σχεδιάσουν και τη διαδικασία εφαρμογής της.

Η διαδικασία σχεδιασμού είναι ιδιαίτερα σημαντική και δεν διαχωρίζεται από τη διαμόρφωση των στόχων, αφού αναφέρεται στη διατύπωση συγκεκριμένων σχεδίων για την εφαρμογή εφικτών στόχων εκπαιδευτικής πολιτικής. Γι' αυτό και η διαμόρφωση των στόχων και ο σχεδιασμός της εφαρμογής αποτελούν ευθύνη και έργο των ίδιων φορέων.

Το γιατί αναφέρεται στον σκοπό που εξυπηρετεί και στα αίτια της επιτυχίας ή αποτυχίας της. Εδώ προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα για την καταλληλότητα των μέτρων που προτείνονται /λαμβάνονται αλλά και για τα αίτια της επιτυχίας ή αποτυχίας της μεταρρύθμισης. Για τον σκοπό αυτό, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής χρειάζεται ένα σύστημα αξιολόγησης των αποτελεσμάτων.

(Απόσπασμα Απόφασης της ΠΟΣΔΕΠ)