Βιβλίο
Ο "Κόκκινος Καπνάς" και ο ελληνισμός του Καυκάσου

Βλάσης Αγτζίδης
Αθήνα
Εναλλακτικές Εκδόσεις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 504
ISBN: 978-960-427-120-7
Κυκλοφορεί
Τιμή: 30.43€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 08-04-2010)
Περίληψη:

Η εφημερίδα "Κόκινος Καπνάς" είναι μια μοναδική ελληνική εφημερίδα της διασποράς, γιατί υπήρξε καθεστωτική σοβιετική και γιατί είχε σαφή θέση όσον αφορά το γλωσσικό ζήτημα: ήταν υπέρ της δημοτικής γλώσσας και της φωνητικής γραφής. Το φαινόμενο των ελληνικών κομμουνιστικών εφημερίδων που υπήρξαν καθεστωτικές εμφανίστηκε μόνο στην περιοχή των ελληνικών κοινοτήτων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ο "Κόκινος Καπνάς" είναι ένα από τα λίγα ελληνικά έντυπα της Σοβιετικής Ένωσης που διασώθηκαν με σχετική πληρότητα. Στις σελίδες του, όπως άλλωστε και στις σελίδες των υπόλοιπων ελληνικών εφημερίδων της ΕΣΣΔ, αποτυπώνεται ένας ελληνικός καθεστωτικός κομμουνιστικός λόγος, ο οποίος εμφανίστηκε και διαμορφώθηκε μόνο στη Σοβιετική Ένωση, όπου η εξουσία ανήκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Η ιδιομορφία του ωστόσο εντοπίζεται στο γεγονός ότι υπηρετούσε παράλληλα και τη δημοτικιστική ιδεολογία.
Ο "Κόκινος Καπνάς" αποτελούσε το σημείο συνάντησης του σοβιετικού κόσμου με τον ελληνικό. Έξέφρασε τη συνάντηση των νέων σοβιετικών αντιλήψεων για την κοινωνία και τον πολιτισμό με τις ριζοσπαστικότερες ελληνικές θέσεις. Από τα άμεσα αποτέλεσματα αυτής της συνάντησης ήταν η αντικατάσταση του εικοσιτετραγράμματου αλφάβητου με το εικοσαγράμματο. Υπήρξε, όπως προαναφέρθηκε, η μοναδική ελληνική εφημερίδα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που από την πρώτη μέρα της έκδοσής της υποστήριζε τις δημοτικιστικές απόψεις και αντιτάχθηκε στις προσπάθειες που στόχευαν στην αναβάθμιση των τοπικών ελληνικών διαλέκτων.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Στέλιος ΘεοδωρίδηςΚόκκινος Καπνάς: Δρόμος Οχτωβριανής επανάστασης"Δρόμος της Αριστεράς"25/9/2010
Κωστής Καρπόζηλος«Ρωσοπόντιοι» Ανάμεσα στη θυματοποίηση και στην εξιδανίκευση"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"11/9/2010
Κωστής ΠαπαγιώργηςΟ "Κόκκινος Καπνάς" και ο ελληνισμός του Καυκάσου"Ο Κόσμος του Επενδυτή"12/6/2010
Φίλιππος ΠανταζήςΠριν από τη λαίλαπα του Σταλινισμού"Αδέσμευτος του Ρίζου"11/4/2010
Γιώργος Α. ΚιούσηςΑιμάσσουσες μνήμες Πόντου"Ελευθεροτυπία"8/4/2010