Βιβλίο
Joseph Beuys: Η επανάσταση είμαστε εμείς

Στριγγάρη - Thonges, Ρέα
Μετάφραση: Γιώργος Η. Ηλιόπουλος
Καλλιτέχνης: Joseph Beuys
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 464
Σχήμα: 22χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-3079-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Βιβλία για την Τέχνη
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 29.93€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 02-03-2012)
Περίληψη:

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου "Joseph Beuys - Η επανάσταση είμαστε εμείς" της Ρέας Thonges-Στριγγάρη από τις εκδόσεις "Πατάκη" συζητούν για τον Γιόζεφ Μπόυς (Joseph Beuys) οι: Ρέα Thonges-Στριγγάρη, Χρήστος Ιωακειμίδης, Ζάφος Ξαγοράρης και Πάνος Χαραλάμπους.

"Με τον Γιόζεφ Μπόυς η τέχνη στον 20ο αιώνα διεκδικεί οικουμενική διάσταση. Κανείς άλλος δεν άπλωσε τόσο σύνθετα τη σκέψη του πάνω στη σχέση τέχνης και κοινωνίας όσο αυτός, επηρεάζοντας σημαντικά τη ροή της ευρωπαϊκής αισθητικής και διανόησης.

Στο βιβλίο αυτό, η ιστορικός τέχνης και συνοδοιπόρος του Μπόυς επί σειρά ετών Ρέα Thonges-Στριγγάρη προσεγγίζει το έργο του Μπόυς σε όλες του τις πτυχές, όχι μόνο με στενά καλλιτεχνικούς όρους, αλλά επιχειρώντας να συμπεριλάβει στοιχεία από την πολιτική/φιλοσοφική πλευρά του έργου και της δράσης του. Από τη βασική αρχή του "δεν εκθέτω, αποθέτω" ως τα ντοκουμέντα της κρίσης και από την προσέγγισή του στο θέμα "Οικολογία και σοσιαλισμός" ως και την (άγνωστη ως τώρα) συνάντησή του με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο κόσμος του Γιόζεφ Μπόυς, η σκέψη και η δράση του φωτίζονται με μοναδικό τρόπο.

"Κάποτε, γύρω στο 1973, είχα υποσχεθεί στον Γιόζεφ Μπόυς να συγγράψω το πρώτο στην Ελλάδα βιβλίο αφιερωμένο στο έργο και τη ζωή του. Με εξαίρεση ένα εκτενές άρθρο, δημοσιευμένο στο περιοδικό "Ζυγός" (1974), στην τότε Αθήνα της δικτατορίας, χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν καταστεί δυνατό να τηρηθεί η υπόσχεση αυτή.

Αρχικά, πρόθεσή μας ήταν η έκδοση να περιέχει μεταφράσεις από ιστορικά ντοκουμέντα, άρθρα και δοκίμια μου, δημοσιευμένα σε διάφορες γερμανικές εκδόσεις από τις αρχές του 1970 και έκτοτε. Βα��μιαία όμως συνειδητοποιήσαμε ότι οι σκόρπιες, υπό διαφορετική οπτική γωνία κάθε φορά, ματιές στο έργο του Μπόυς αποζητούσαν απαραίτητα μια καθολική όσο και συνοπτική θεώρηση. Έτσι, η περιπέτεια κατέληξε στην κάπως ιδιότυπη σύνθεση ενός κύριου "κειμένου-κορμού", με τα αρχικά θεματικά κείμενα να αποτελούν ουσιαστική συμπληρωματική του προσθήκη...""

(από τον πρόλογο της Ρέας Thonges-Στριγγάρη)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κώστας ΧριστόπουλοςΟ καλλιτέχνης Joseph και η περσόνα Beuys"Η Αυγή"22/5/2011
Νίκος Κουρμουλής"Τα πάντα ρει""Η Αυγή"28/9/2010
Θεόδωρος ΓρηγοριάδηςΑσυνήθιστοι, εμπνευσμένοι και γοητευτικοί"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"26/6/2010
Τίνα ΜανδηλαράΒιβλία στο θερινό σκάκι"Πρώτο Θέμα"13/6/2010
Αρχοντή ΚόρκαJoseph Beuys: Η επανάσταση είμαστε εμείςwww.critique.gr2/6/2010
M. HulotΗ επανάσταση είμαστε εμείς"Lifo"1971/4/2010