Βιβλίο
Experimental Forum 2
50th Thessaloniki International Film Festival
Experimental Forum 2: 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Miodrag Milosevic
Επιμελητής: Βασίλης Μπούρικας
Επιμελητής: Αθηνά Καρτάλου
Επιμελητής: Μαίρη Κιτροέφ
Μεταφραστής: Ηλιάνα Λουκοπούλου
Μεταφραστής: Κωστούλα Χρήστου
Μεταφραστής: Τιγιάνα Προντάνοβιτς
Θεσσαλονίκη
Αιγόκερως
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 48
Σχήμα: 21χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-322-383-2
Σημειώσεις: Έκδοση για το Πειραματικό Φόρουμ του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (14-22 Νοεμβρίου 2009. Πρόλογος: Δέσποινα Μουζάκη, διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Εξαντλημένο
Περίληψη:

Την περσινή χρονιά παρουσιάσαμε το "Πειραματικό Φόρουμ" ως πιλοτικό πρόγραμμα, με την πρόθεση να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα εκτεταμένης έρευνας και ανάλυσης του πρωτοποριακού κινηματογράφου και των τάσεων του, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Μετά τις επιτυχημένες προβολές της περασμένης χρονιάς, συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο της εξερεύνησης και στο φετινό Πειραματικό Φόρουμ, με 60 ταινίες, σε 11 προγράμματα και εκδηλώσεις διευρυμένου κινηματογράφου, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα επιλογής. Από τον Καρμέλο Μπένε, τον Τζεφ Κιν και τον Τίμοθι Κάρι στους Μεταμκίνε, τον Χαρούν Φαρόκι και τον Χάιντς Έμιγκχολτς· από ιστορικές ταινίες του πειραματικού κινηματογράφου, κατάλληλες για μικρά παιδιά, στη σύνθετη θεωρία που διαπερνάει τις ταινίες των Γκρζίνιτς και Σμιντ, τα προγράμματα μας υποβάλλουν την προσθήκη του επιθέτου "πειραματικός" στο μεγάλο ερώτημα αυτής της χρονιάς: "Κινηματογράφος σήμερα: γιατί;"

Τα πέντε προγράμματα που αφορούν αυτή την έκδοση είναι ένα πρόδηλο παράδειγμα της επιδίωξής μας να εδραιώσουμε την ανακάλυψη και την επανατοποθέτηση, ως διακριτά στοιχεία της πειραματικής κινηματογραφικής πλατφόρμας μας.

Οι κινηματογραφικές λέσχες στη Γιουκοσλαβία, και η δραστηριότητά τους από τα μέσα του 1950 έως τα μέσα του 1980, έπαιξαν ρόλο κλειδί στην ανάπτυξη ενός ισχυρού, εκείνη την εποχή, γιουγκοσλαβικού κινηματογράφου, και ωστόσο παρέμειναν ένα παραμελημένο αντικείμενο έρευνας, ακόμα και στους κύκλους του πειραματικού κινηματογράφου. [...]

Δέσποινα Μουζάκη, διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η έκδοση περιλαμβάνει:

- Εισαγωγικό κείμενο της Διευθύντριας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δέσποινας Μουζάκη.
- Περιγραφή του προγράμματος των "Serbian Kino Clubs, the Avant-Garde of the Amateurs" με κείμενα του Μίοντραγκ Μιλόσεβιτς (διευθυντή του αρχείου) και συνέντευξη με τον Ντούσαν Μακαβέγιεφ.
- Κείμενα για το Experimental Ex-Yugoslavia
- Μικρό πορτρέτο του Karpo Godina με σύντομη συνέντευξη και αρθρογραφία
- Πορτρέτο του Ljubomir Simunic από το πρόγραμμα Amantes Sunt Amentes με ένθετο κείμενο
- Γραφιστική προσέγγιση με επιρροές από την ξεχωριστή γραφιστική παράδοση της Γιουγκοσλαβίας των '70s.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ηρώ ΜαυρίδουΣελίδες της 7ης Τέχνης"Τα Νέα"14/11/2009